Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphäv gamla detaljplaner och få fler bostäder

Annons

Vi har, i valrörelsens begynnelse, sett hur partier entusiastiskt visar på möjligheter att åtgärda bostadsbristen:

Moderaterna föreslår fler villor.

Socialdemokraterna vill ha mer byggande av hyreshus.

I Edsbro vill man kunna bygga.

Inget ont i något av detta. Men vi sverigedemokrater vill peka på en ytterligare möjlighet.

Norrtäljes landsbygd erbjuder fastigheter till rimliga priser som är möjliga för unga familjer som inte har en chans köpa hus i Stockholm eller Uppsala, skriver fem sverigedemokrater.

På landsbygden i kommunen finns fler än 20 000 ”fritidshus”. Förvisso av varierande standard, men många med permanentstandard. Inte alla ligger nära kollektivtrafiken, men alla har bilväg.

Det betyder att Norrtäljes landsbygd erbjuder fastigheter till rimliga priser som är möjliga för unga familjer som inte har en chans köpa hus i Stockholm eller Uppsala. Däremot är pendlingsavstånden till dessa orter rimliga samt finns dessutom goda försörjningsmöjligheter lokalt exempelvis för den som är hantverkare eller vill arbeta inom vården.

Men det finns hinder varav det främsta är att flertalet ”fritidshusområden” har en begränsning för bygglov på 80 kvadratmeter – som är fastlagt i halvsekelgamla detaljplaner.

Vi har studerat plan- och bygglagen och kommit fram till att detaljplaner helt enkelt inte krävs på landsbygden. Alltså kan dess gamla planer genast upphävas. Då gäller ”utomplansbestämmelser” och bygg- och miljönämnden kan fritt ta ställning till varje enskilt projekt.

Vad är det då som hindrar? Gammaldags politiker och tjänstemän tror att det krävs kommunalt VA för permanent bebyggelse. Då glömmer man två saker:

• Folk har bott permanent på Norrtäljes landsbygd under många hundra år med tillfredsställande skydd för hälsa och miljö.

• Modern forskning visar att enskilda avlopp med modern teknik väl fyller rimliga krav på skydd för hälsa och miljö samt dessutom på flera sätt är överlägsna kommunala avlopp.

Vi sverigedemokrater anser alltså att en omedelbar och kostnadsfri åtgärd för att öka utbudet av bostäder i kommunen är att upphäva föråldrade detaljplaner. Det skulle dessutom ge möjligheter för självbyggare och sysselsättning för små lokala byggföretag.

Britt-mari Canhasi (SD)

Dennis Ekström (SD)

Sören Karlsson (SD)

Mikael Strandman (SD)

Ingmar Ögren (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons