Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan får mer resurser – inte mindre

Annons

På senare tid har det förekommit skriverier i medierna om skolbesparingar. Därför vill vi göra klart att skolan får mer pengar i årets budget, inte mindre. Skolans resurser ökar i år med 46,7 miljoner kronor och redan i fjol låg skolans budget på över 1 miljard kronor.

Det är mycket positivt att vi har möjlighet att satsa så mycket pengar på våra skolor. I en jämförelse med andra kommuner i Stockholms län är Norrtälje kommun bland de som har högst elevpeng av alla (varje elev tar med sig en viss summa pengar till sin skola, den så kallade ”elevpengen”).

Skolans resurser ökar i år med 46,7 miljoner kronor och redan i fjol låg skolans budget på över 1 miljard kronor, skriver Olle Jansson, Emelie Löthgren och Mats Wilzén. Foto: Gorm Kallestad, TT.

Dock är det vårt ansvar att se över att skattepengarna används effektivt. Därför är det ett ständigt pågående arbete att se över hur vi kan garantera mer verksamhet till högre kvalitet för invånarnas skattepengar. Det gäller alla kommunala verksamheter.

Skolan i Norrtälje kommun är därtill på många sätt på väg åt rätt håll. De som lämnar grundskolan gör det med allt bättre resultat. Meritvärdena (de sammanvägda slutbetygen) för de elever som lämnar grundskolan ökade ifjol från 230,6 till 237,7, om man räknar bort nyinvandrade elever som nyss påbörjat sin skolgång i Sverige, och Norrtälje kommun klättrade från plats 113 till plats 75 i SKL:s skolrankning.

Sedan 1,5 år tillbaka arbetar vi med ett skolutvecklingsprogram med övergripande mål och strategier för hur skolan ska utvecklas och detta arbete börjar nu ge resultat. För att det ska få genomslag på allvar krävs att detta arbete fortlöper målinriktat under en längre tid.

Men kommunen har ju ett överskott, varför inte spendera det på skolan? Det är återigen viktigt att poängtera att elevpengen i Norrtälje kommun är bland de högsta i Stockholms län och kvalitetsutveckling handlar långt ifrån bara om att skjuta till ännu mer resurser. Det är viktigt att se över hur saker och ting kan göras bättre på andra sätt.

Samtidigt är det mycket viktigt att vi är ansvarstagande med kommunens ekonomi. För att vi ska kunna lägga tillräckligt mycket pengar på skolan och välfärden även i framtiden måste vi ha ordning på ekonomin i dag och under goda tider som dessa använda överskott till exempelvis att minska kommunens lån och göra viktiga investeringar. Kommunen kommer de närmaste åren att behöva investera stora summor i exempelvis nya skolor, förskolor och äldreboenden och för att ha råd med det måste vi ha överskott.

Slutligen vill vi vara tydliga med att Norrtälje kommuns skolor har stora utmaningar. Kunskapsresultaten måste bli högre för att vi ska stå starka på en allt mer kunskapsfokuserad arbetsmarknad, vi måste säkerställa att alla elever når kunskapsmålen och kan gå vidare till gymnasieskolan, skillnaden i kunskapsresultat mellan killar och tjejer måste minska och så även skillnaden i kunskapsresultat beroende på vilken utbildningsbakgrund föräldrarna har, tryggheten bland eleverna måste öka och den psykiska ohälsan minska för att nämna några utmaningar.

Vi är långt ifrån nöjda och långt ifrån klara, därför har vi inlett en process av systematisk kvalitetsutveckling i skolan, vi har antagit ett skolutvecklingsprogram med mål och strategier för hur kommunens skolor ska bli bättre och vi skjuter till ytterligare resurser år för år. På många sätt går utvecklingen åt rätt håll och det finns goda skäl att se positivt på våra elevers och skolors framtid.

Olle Jansson (S), kommunalråd och ordförande i barn- och skolnämnden

Emelie Löthgren (C), gruppledare i barn- och skolnämnden (C)

Mats Wilzén (MP), gruppledare i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons