Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Jansson har gjort sitt bästa

Annons

Det är dags att summera erfarenheter efter fyra år i barn- och skolnämnden under ordförandeskap av Olle Jansson (S). Det är ingen tvekan om att Olle Jansson gjort sitt bästa i en svår roll. Det handlar om att hålla koll på en budget som handlar om hälften av kommunens resurser och samtidigt hålla sams med lärare, elever och föräldrar.

Anmäl text- och faktafel

Visst, det finns glädjande förbättringar av skolresultat, men också sådant som är illavarslande såsom missnöjda lärare och en aktiv Facebookgrupp ”Skolupproret i Norrtälje kommun”.

Det är ingen tvekan om att barn- och skolnämndens ordförande Olle Jansson (S) gjort sitt bästa i en svår roll, skriver Sune Rehnberg och Ingmar Ögren.

Några av de värsta problemen, som vi upplevt dem:

• Små skolor har lagts ned, i strid med resultat av folkomröstning. Våra förslag att, som ett minimum, inleda en diskussion med Skolverket om vad som kan göras genom fjärrundervisning har helt avslagits.

• Eftersom vi har upplevt att ”skolupproret” handlar mycket om en minst sagt stökig situation i klassrum har vi försökt få tillfälle till klassrumsbesök för egen utbildning. Märkligt nog förbjöds detta. Ännu märkligare var motiveringen att vi, som valda huvudmän, skulle utgöra en miljörisk i skolan!

• Eftersom problem uppenbarligen finns, föreslog vi att en aktuell problemlista skulle tas fram för diskussion vid varje nämndmöte. Det avslogs med motivering att uppföljningar presenteras halvårsvis. Alltså måste lågt betalda fritidspolitiker själva förstå vad som är problem i ett mångsidigt dokument. Okej, vi har försökt men det är svårt även om vi ser avsevärda problem som exempelvis att alltför många elever känner sig otrygga i skolan.

Men detta hindrar inte att vi uppskattar Olle Janssons arbete att göra det bästa i ett svårt jobb. Bara att hoppas att den nye ordföranden vågar ge sig på en ordnad problemhantering.

Sune Rehnberg (SD)

Ingmar Ögren (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons