Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar vi nästa steg i arbetet med att utveckla skolan

Annons

Häromdagen kom SKL:s skolrankning baserad på niondeklassarnas kunskapsresultat och det var glädjande läsning för Norrtälje kommun. Vi tar ett stort steg, från plats 113 till plats 75 av landets kommuner.

Detta är mycket glädjande men stora utmaningar och mycket arbete återstår fortfarande! Skillnaden i studieresultat mellan pojkar och flickor är fortfarande alldeles för stora och så även skillnaden mellan elever beroende på föräldrarnas utbildningsbakgrund. Likvärdigheten mellan olika skolor måste öka, otryggheten bland elever minska och viktigast av allt – ingen elev ska lämna grundskolan utan gymnasiebehörighet! En gymnasieexamen är i dag ofta inträdesbiljetten på arbetsmarknaden och alla elever i vår kommun ska få rätt förutsättningar att ta en sådan.

Skillnaden i studieresultat mellan pojkar och flickor är fortfarande alldeles för stora, skriver Olle Jansson. Foto: Jessica Gow, TT

Sedan 1,5 år tillbaka arbetar kommunen efter det så kallade ”skolutvecklingsprogrammet” med strategier för hur kommunens skolor ska bli bättre. Programmet pekar exempelvis ut vikten av samsyn kring mål och ambitioner för skolan i hela kommunorganisationen, av en tydlig styrkedja där de olika delarna har en bra kommunikation sinsemellan och arbetar systematiskt med kvalitetsutveckling, av att resurserna nyttjas rätt och fokuseras där eleverna är och av att skolan är en attraktiv arbetsgivare där duktiga pedagoger premieras och där lärarna lär av varandra. Detta arbete börjar nu bära frukt och vi är fast beslutna att fortsätta arbete utefter detta program.

Det är duktiga lärare med möjlighet att ägna tid åt varje elev som är förutsättningen för en bra skola. Vi vill därför öka lärartätheten och ge varje lärare mer undervisningstid genom att anställa lärarassistenter som avlastar lärarna vad gäller uppgifter som inte har med undervisning att göra och vi vill premiera duktiga lärare genom exempelvis lönesättning för att locka de bästa lärarna till kommunens skolor. För att ingen elev ska lämna grundskolan utan gymnasiebehörighet vill vi även satsa extra på lovskola för elever som riskerar att inte nå dit. För en bra skola krävs dock även en bra skolmiljö som skapar trygga elever, därför vill vi satsa på att förbättra otrygga skolmiljöer såsom omklädningsrum och duschar.

En bra skola ger alla barn den start i livet de behöver och utjämnar livsvillkor, och en bra skola är samtidigt förutsättningen för ett starkt framtida Norrtälje kommun. Därför är det även framöver vårt högst prioriterade politiska område.

Olle Jansson (S), ordförande för barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons