Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer koldioxid påverkar inte klimatet

Annons

Både Anette Gustawson och Thomaz Persson uttrycker sig mångordigt i sina debattartiklar om koldioxid och klimatsmarthet. Eftersom den globala medeltemperaturen i princip inte ändrats någonting under de senaste 20 åren, trots svagt ökande koldioxidkoncentration i troposfären, finns inget vetenskapligt stöd för hypotesen om koldioxidens påverkan på klimatet, allra minst om människans påstådda roll i sammanhanget. Det är många forskare världen runt som efterlyser bevis från FN:s klimatpanel om detta förhållande.

Anmäl text- och faktafel

Vad gäller kons och kalvens lidande, vilket upprör Thomaz Persson, kan man ju diskutera vem som sörjer mest, kon eller kalven. Med en viss egen erfarenhet av djurhållning påstår jag att sorgearbetet relativt snabbt är avklarat, förmodligen något som evolutionen påverkat som orationellt i frågan om överlevnad. Hur som helst så bidrar korna till att skapa högvärdig människoföda och gynna den biologiska mångfalden, väl förklarat av Anette Gustawson.

För en välmående människokropp krävs en varierad kost och motion, skriver Björn Holmström. Foto: Pontus Lundahl, TT.

För en välmående människokropp krävs, som vi hört många gånger tidigare, en varierad kost (inklusive rött kött och grönsaker bland annat) och motion. Sparsamhet med rökning och alkoholförtäring förbättrar situationen ytterligare.

För den som är dåligt insatt i klimatfrågan, men önskar öka sitt vetande, kanske på grund av en viss skepsis till de budskap som torgförs av våra "experter" Johan Rockström, Anders Wijkman och Pär Holmgren, för att nämna några, finns en rik källa på internet att ösa ur. Det handlar mycket om rapporter om verkligt uppmätta klimatdata från vetenskapliga institutioner, vetenskapsmän och engagerade journalister. Det är bara att Googla!

Björn Holmström, Svinninge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons