Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan du sona dina brott i Norrtälje?

Annons

Den 24 maj redovisar Norrtelje Tidning den registrerade brottsligheten bland drygt 260 kandidater till kommunfullmäktige i Norrtälje i höstens val. Man fann då två politiker, en moderat och en vänsterpartist, som dömts för brott för cirka tio år sedan.

Jag blev mycket illa berörd av denna typ av journalistik. För det första underblåser och förstärker den formen av journalistik de populistiska vindar som sveper över världen. För det andra strider den mot tankarna bakom vår moderna kriminalpolitik.

Norrtelje Tidnings publicering av namn och brott på två kandidater innebär ett avsevärt avsteg från en viktig princip, nämligen att man genom att avtjäna sitt straff också sonat sina brott, skriver Peter Gerdman.

Under medeltiden och dessförinnan var utgångspunkten för straffet vedergällning och hämnd. Upplysningstiden medförde en ny syn på straffets funktion. Under 1900-talet moderniserades den svenska kriminalpolitiken ytterligare efter intryck från upplysningen och gradvis etablerades ett helt annat synsätt på brott och straff. Brottslingen skulle rehabiliteras och återanpassas till samhället. Det kallas individualprevention.

Den tanken lever fortfarande kvar vid sidan av allmänpreventionen. Den senare innebär att straffet bland annat skall vara avskräckande. Fokus har mer nu än tidigare också hamnat på brottsoffren.

Norrtelje Tidnings publicering av namn och brott på två kandidater innebär ett avsevärt avsteg från en viktig princip, nämligen att man genom att avtjäna sitt straff också sonat sina brott. Dessutom går publiceringen emot ytterligare en viktig hörnsten i kriminalpolitiken nämligen rehabilteringstanken. De dömda kommer nu att ännu en gång stigmatiseras utöver det som redan inträffat.

Det finns ytterligare en invändning och den är att Norrtelje Tidning använt sig av ett ”privat register” kallat Acta Publica, över domar för underlag till artikeln. Vad vet vi läsare egentligen om tillförlitligheten i det privata registret? Ingenting.

De offentliga registren som finns, nämligen Kriminalregistret och Belastningsregistret, omfattas nämligen av sekretess. Skälet till sekretessen är synen på den dömde och dennes möjligheter till återanpassning till samhället skall tillgodoses så långt som möjligt. Kunskaperna om vem som döms till brott skall inte kunna spridas hur som helst i samhället.

Men nu har en ny dimension införts av Norrtelje Tidning i den svenska kriminalpolitiken när den gäller synen på brottslingen i och med att ”privata register” används att ”hänga ut” de dömda till offentligheten. Är det rimligt att Norrtelje Tidning inför en egen kommunal Justis i Norrtälje i synen på brott och straff och som går på tvärs mot gällande kriminalpolitik? Kristendomens syn på brottslingen, nämligen att hen skall få förlåtelse och upprättelse, har också varit en bärande princip i modern kriminalpolitik.

Peter Gerdman, Norrtälje

NT svarar:

Peter Gerdman hänvisar till kriminalpolitik. Det ska inte jämföras med kriminaljournalistik. Det är två helt skilda saker.

Journalistikens uppgift är att berätta det som är relevant.

Den som kandiderar till fullmäktige har själv valt sin plats i offentligheten. Väljarna har rätt att veta vilken bakgrund dessa kandidater har. Därför anser jag att detta är en fullt relevant publicering.

Vi tar ansvar för våra publiceringar. Det vi uppger i artiklarna bygger på tillförlitliga och offentliga dokument.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons