Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag hoppas 2019 är året då fler väljer bort köttet

Annons

Anette Gustawson i sin debattartikel "2018 – tack och lov att du är förbi” om sina 130 mjölkkor. Dessa kan inte vara representativa på något vis när det finns cirka 320 000 mjölkkor i Sverige. Fyra promille av något är inte representativt.

Anmäl text- och faktafel

Och att vi har färre mjölkkor i Sverige än i Saudiarabien är inte ett argument för att det är bra med mjölkkor. Alla dessa kor lever samma liv; får sina kalvar borttagna vid födseln, lever största delen av sina liv inomhus på hårda golv. De insemineras årligen för att producera så mycket mjölk som möjligt, och skickas iväg på slakt så fort de inte är lönsamma längre i mjölkindustrin.

Jag förstår inte varför Anette Gustawson bagatelliserar nötdjurens metanutsläpp. En ko har samma miljöavtryck som en familjebil, skriver Thomaz Persson. Foto: Audun Braastad, TT.

Och på tal om kalvarna - är det en kvigkalv går hon samma öde till mötes som sin mamma, och är det en tjurkalv skickas han på slakt ganska omgående.

Jag förstår inte varför Anette Gustawson bagatelliserar nötdjurens metanutsläpp. Problemet med metan är ju att det är en betydligt starkare växthusgas än vad koldioxid är. Enkelt uttryckt ger ett kilo metan lika mycket värmetillskott som 28-35 kilogram koldioxid. En ko har samma miljöavtryck som en familjebil. Djuren i industrin står för cirka 15 procent av utsläppen, det vill säga lika mycket som alla bilar, flyg och övriga transporter - sammanlagt!

Biologisk mångfald nämns flera gånger – det är en klyscha som låter vacker i mångas öron. Problemet är ju bara att det är just djurindustrin som är det största hindret för biologisk mångfald. Den största delen av de så kallade öppna landskapen består av foderodlingar, det vill säga monokulturer med mycket lite artvariation och biologisk mångfald. En enda växt odlas mycket hårt medan resterande bekämpas bort.

Så det är alltså klimatsmart att välja bort köttet från tallriken. Politiskt korrekt eller inte. Och att politiker stoltserar med ett val som är bra för miljön, hälsan och djuren är fantastiskt. De är ju våra representanter. Hoppas och tror att 2019 är året då ännu fler gör detta smarta val!

Thomaz Persson, djurrättskämpe, Vällingby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons