Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräddfil i bostadskön skapar polarisering

Annons

Att Sverige och framförallt Stockholms län har en bostadskris vet vi alla. Vi har massor med bostadslösa, alltifrån hemlösa, ofta gamla, som sover i trappuppgångar, till vuxna barn som inte kan flytta hemifrån; alltifrån misshandlade kvinnor som flyr från sina män till vanliga skilsmässopar som inte kan hitta separata bostäder. För att inte tala om alla studenter. Det är svårt för alla nu.

Och just därför är detta en debattartikel om en fråga som blir alltmer aktuell: frågan hur de nyanlända, som via bosättningslagen aviserats till Norrtälje kommun, ska ordna med bostad efter att den statligt understödda etableringstiden på två år löpt ut.

Vi har massor med bostadslösa, alltifrån hemlösa, ofta gamla, som sover i trappuppgångar, till vuxna barn som inte kan flytta hemifrån, skriver Mikael Strandman och Andrea Kronvall. Foto Hasse Holmberg, TT.

I Upsala Nya Tidning den 14 mars i år intervjuas Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL (Sveriges kommuner och landsting):

”–Men generellt är SKL:s utgångspunkt att nyanlända inte ska särbehandlas, utan behandlas som övriga kommuninvånare. Och för alla gäller att det är den enskildes ansvar att ordna boende. Bosättningslagen innebär i sig att nyanlända särbehandlas eftersom det ger dem förtur till bostäder. SKL ställde sig bakom lagförslaget eftersom det handlade om en akut situation, säger Per-Arne Andersson.

–Det fanns inga andra alternativ. Men vi skrev i vårt remissvar att lagen bör tidsbegränsas till två tre år.”

Nu går alltså denna tid mot sitt slut, och på många ställen runt om i landet höjs röster för att göra dessa temporära lösningar permanenta, bland annat genom att helt enkelt ge de nyanlända förstahandskontrakt eller förlänga befintliga.

I Norrtälje kommun har Miljöpartiet och Socialdemokraterna varit drivande i denna fråga och på kommunfullmäktigemötet i måndags röstades tyvärr ett förslag igenom att förlänga bostadskontrakten för de nyanlända istället för att de, som alla andra, får ställa sig i bostadskö, hitta egna lösningar eller helt enkelt be socialen om hjälp.

Sådana förslag går självklart att hylla som ett utslag av varm humanism, vilket vi från talarstolen fick höra av både samverkansstyret och Liberalerna. Men det belyser ett riktigt akut problem i Sverige i dag, vilket är att kösystem är som mest nödvändiga i bristsituationer. Att skapa egna filer för vissa grupper när det råder akut bostadsbrist kommer inte bara att upplevas som orättvist för de som redan köat, det kommer dessutom att göra köandet i sig allt mer lönlöst för de som inte råkar ingå i gräddfilen. När Liberalernas gruppledare Karin Karlsbro från talarstolen anklagar oss sverigedemokrater för att skapa polarisering bör hon nog tänka efter vilka det egentligen är som skapar denna polarisering i vårt land.

Mikael Strandman (SD), gruppledare

Andrea Kronvall (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons