Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som kommer efter oss får betala priset för kärnkraften

Annons

Jag förstår att de tre SD-politiker som skrivit debattinlägget i NT den 7 januari är väl insatta i driften av kärnkraftverk och kärnkraft överhuvudtaget. De påstår också att de har säkra uppgifter från forskare, som lovar att morgondagens kärnkraft inte kommer producera något som helst farligt avfall. Driften kommer också vara bombsäker, eller hur nu Sverigedemokraterna uttrycker det.

Anmäl text- och faktafel

Enligt Sverigedemokraterna kan det alltså bli så att varje liten ort med självaktning ska ha ett eget kärnkraftverk och avfallet kan med fördel spolas ner i toaletten eller läggas i komposten.

Jag har besökt Forsmarks kärnkraftverk flera gånger. Första gången – det var ganska länge sedan – var jag inbjuden för att delta en övning för utrymning. Verket hade utsatts för låtsat sabotage. Det blev en hel dag fullt av kaos, skriver Anita Bertilsson.

Sverigedemokraterna i Norrtäljes kommunfullmäktige har alltså löst problemet med kärnkraften och den framtida energipolitiken. Jag bara säger grattis, men undrar samtidigt om de också har tagit kontakt med Strålsäkerhetsmyndigheten. Den bör ju få information om att den snart kan dra ner på personalstyrkan eftersom forskarna och Sverigedemokraterna kommit på att det går att driva kärnkraftverk utan att producera farlig strålning och avfall. De som jobbar där kommer att bli så tacksamma. Lite förvånade, men tacksamma.

Jag har besökt Forsmarks kärnkraftverk flera gånger. Första gången – det var ganska länge sedan – var jag inbjuden för att delta en övning för utrymning. Verket hade utsatts för låtsat sabotage. Det blev en hel dag fullt av kaos. Ingen hade tydliga instruktioner om vart vi skulle ta vägen och hur verket skulle stängas för inkräktare.

Jag var inte på Forsmark när Tjernobyl hände. Men det verkar som om det blev en upprepning av kaoset jag varit med om. Teknikerna stoppade in sina familjer i bilarna och åkte iväg när de trodde att giftet i luften kom från deras eget Forsmark.

För inte alltför länge sedan var jag på Forsmark för att kolla lite grann på säkerheten runt verket. Det var också skrämmande, men på ett nytt sätt. Nu hade säkerhetsavstånden ökat avsevärt. Det var tomt och öde flera kilometer innan man kom fram. Och det var höga stängsel i flera varv runt området. Kameror och säkerhetsvakter – kontroll och åter kontroll av kläder och väskor. Den som hade kemikalier i fickan eller i kalsongen skulle avslöjas med känsliga sökare. Kanske var det hundar som sniffade också, men det kommer jag inte ihåg.

Som besökare kom vi inte in i det innersta. Det är begripligt. Även om inte sverigedemokrater förstår det så handlar det här om väldiga krafter som inte får släppas lös av någon klantskalle eller någon som vill oss illa. Så ofarligt? Glöm det.

Fast man blev väl omhändertagen i informationsavdelningen och man blev överhöljd med fakta hur bra och säkert det var med kärnkraft. Där stod en gymnasieklass med stora ögon och fick höra av informationen att kärnkraft är alla tiders. Och att de som inte tycker det är okunniga och tekniskt obegåvade.

Förresten – nu kommer jag på något som en mellanchef på Forsmark sade till mig i förtroende. ”Du”, sade han. ”Här satsar vi massor av pengar på personal och säkerhet. Den som vill åstadkomma något i Mellansverige i dag kan göra det effektivt med en bomb under det stora ställverket en bit härifrån”.

Nu menar alltså Sverigedemokraterna är farligheten med kärnkraft tillhör gårdagen. Partiet har säkert stuckit fingret i luften och känt att de kan fiska röster på detta tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Man säger det givetvis inte öppet, men tänker: Vi som lever i dag behöver i alla fall inte betala priset för skiten vi gräver ner i tunnlarna under Östersjön.

Det får de som kommer efter oss göra. Och de som kommer efter dem. I många hundra år framåt. Tack alla kärnkraftsvänner!

Anita Bertilsson, Blidö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons