Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern och Liberalerna har hamnat i dåligt sällskap

Annons

Politik och politiska partier kan betraktas med olika synsätt. Efter valet är det många diskussioner om vem som ska leka med vem utifrån hur många mandat man har fått.

Anmäl text- och faktafel

Det är naturligt att politiken just nu blir lite av ett matematiskt läggspel. Samtidigt måste det grundläggande vara vilken politik som de olika partierna vill driva.

Alliansen vill nu styra i Norrtälje. Men den är ett styre i minoritet, och måste göra sig beroende av högernationalistiska krafter, skriver Bosse Blideman.

Alliansen vill nu styra i Norrtälje. Egentligen inget konstigt i det. Men den är ett styre i minoritet. Det betyder att de måste göra sig beroende av högernationalistiska krafter. Framför allt Centern kan väl inte räkna med stöd i väsentliga frågor från de partier som de precis har lämnat (Socialdemokraterna och Miljöpartiet)? Eller – om man tänker sig det – varför tar man inte ansvar för att forma en samling i mitten?

Också Liberalerna hade en chans att vara med att forma ett socialliberalt alternativ i Norrtälje. Och man missar det igen – liksom inför förra valet.

På riksplanet fattar man. Därför stretar Centern och Liberalerna emot att göra sig beroende av högerkrafter av olika schatteringar. Men i Norrtälje fattar man inte det – eller hemska tanke – man kanske gör det.

Tro inte jag är bitter eller ”dålig förlorare”. Jag bara gör realpolitiska konstateranden.

Det ska bli intressant att se hur det går när man ska välja platser till de olika nämnderna. Kommer Centern och Liberalerna att gå hand i hand med sina nya högernationalistiska kompisar eller blir det full kalabalik redan från början?

En sak är i alla fall säker. Det blir klimatet som blir den store förloraren. Alla vet att det behövs dramatiska förändringar och omställningar den närmaste tioårsperioden. Det gäller i hög grad kommunala beslut och behov av nya samarbeten med privat näringsliv och civilsamhället. Och det kommer inte det nya styret i Norrtälje att klara av. Det kanske inte ens en gång finns intresse och kunskap hos Centerns och Liberalernas gamla (Moderaterna och Kristdemokraterna) och nya kompisar.

Det kommer att vara ett stort ansvar för Miljöpartiet att visa vägen för en helt ny politik som behövs i Norrtälje och i omvärlden.

Bosse Blideman (MP), avgående miljöpartist i Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons