Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Lööf har inte förstått sitt parlamentariska ansvar

Annons

Den 2 januari skrev Reidar Carlsson en intressant ledare där han förklarar hur Annie Lööfs sjunkande förtroendesiffror beror på att ”Sverigedemokraterna skapat en vågmästarposition” samt på ”grova påhopp” från oss inom Sverigedemokraterna och ”Moderaternas högersvans”.

Anmäl text- och faktafel

Han förklarar vidare hur Annie Lööf ”sköter sitt jobb som partiledare” när hon försöker få de stora kolosserna Socialdemokraterna och Moderaterna dansa efter hennes pipa.

Här kan helt enkelt finnas en annan sanning. Annie Lööf är vald till den parlamentariska lagstiftande församling som heter Sveriges riksdag. Då finns skäl att tänka på vad ”parlamentarisk” betyder: Ordet parlament härstammar från det franska ordet parlement som betyder samtal och latinets parlamentum.

Genom att vägra tala med oss i Sverigedemokraterna, och dessutom kräva att andra större partier också skall vägra, så bryter Annie Lööf  mot parlamentarismens grundprincip, skriver Karl-Göran Edberg, Andrea Kronvall och Ingmar Ögren. Foto. Claudio Bresciani, TT.

Detta kan tydas som att de, som är valda i en parlamentarisk församling, faktiskt har en skyldighet att tala med övriga i församlingen. I Annie Lööfs fall har hon naturligtvis ingen skyldighet att tycka som oss i Sverigedemokraterna eller att tycka om oss. Men genom att vägra tala med oss, och dessutom kräva att andra större partier också skall vägra, så bryter hon faktiskt mot parlamentarismens grundprincip. Hon har slagit följe med Jan Björklund, som har gett politisk barnslighet ett ansikte genom att påstå att han inte kan tala med Sverigedemokraterna för att hans barn tyckt så.

Vi ser alltså nu hur förminskat Centerparti blockerat regeringsbildningen för att dess ledare inte förstått sitt parlamentariska ansvar.

Karl-Göran Edberg (SD)

Andrea Kronvall (SD)

Ingmar Ögren (SD)

NT kommenterar:

Parlement betyder samtal, och begreppet parlament handlade också från början om samtal, precis som Karl-Göran Edberg, Andrea Kronvall och Ingmar Ögren skriver. Detta samtal skedde dock mellan monarken och monarkens rådgivare, inte mellan de valda till en parlamentarisk församling.

Begreppet parlamentarism har dock inte det minsta med samtal att göra, utan parlamentarismens grundprincip är att regeringen skall ha stöd i parlamentet. Det innebär att Sverige har parlamentarism, men att USA inte har det, eftersom regeringen där utses av presidenten.

Det finns därför ingen skyldighet för en partiledare att samtala eller förhandla med alla i parlamentet. Det är därför inget brott mot parlamentarismens grundprincip att Annie Lööf inte vill föra samtal med Jimmie Åkesson eller någon annan sverigedemokrat. Detta vill för övrigt inte heller någon annan av partiledarna i riksdagen, något Karl-Göran Edberg, Andrea Kronvall och Ingmar Ögren väljer att inte berätta.

Karl-Göran Edberg, Andrea Kronvall och Ingmar Ögren påstår också att Centerpartiet ”blockerat regeringsbildningen”. Det är också fel. Centerpartiet har inte blockerat regeringsbildningen mer än någon annat parti.

Centerpartiet har 31 mandat av riksdagens 349. Det är därför mycket lätt för övriga partier att bilda en majoritetsregering utan Centerpartiets deltagande. Att så inte skett beror knappast på Centerpartiet, utan på blockeringar hos övriga partier.

Dessa väljer dock Karl-Göran Edberg, Andrea Kronvall och Ingmar Ögren att hålla tyst om, eftersom de i dagsläget gärna vill så misstro mot Annie Lööf och Centerpartiet.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons