Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill ha en nära och öppen folkkyrka

Socialdemokraterna vill ha en kyrka som är öppen för alla. Det finns lika många relationer till Svenska kyrkan som det finns medlemmar. En del av oss deltar aktivt i gudstjänstlivet, några tar del av kulturverksamheten och andra delar livets stora händelser tillsammans.

Oavsett vilken relation du har till kyrkan menar vi att alla medlemmar ska få delta på lika villkor och alla ska känna sig välkomna in i verksamheten. Kyrkan ska finnas till för och vara öppen för alla – detta är en av grunderna i det vi socialdemokrater kallar folkkyrkan.

Socialdemokraterna har som parti valt att engagera sig inom kyrkopolitiken. Vi finner stöd för vårt ställningstagande i kyrkoordningen som talar om att ”Församlingen har ansvar för den kyrkliga verksamheten för alla som vistas i församlingen” (KO 2 kap 1 §). Det innebär även att vi har ett ansvar för de som bor i våra församlingar som inte är medlemmar i kyrkan men som ser den goda kraft i våra pastorat som vi vill att våra församlingar ska vara.

Det finns dock krafter som mobiliserar och som vill sluta kyrkan inåt och ställa grupp mot grupp – något vi socialdemokrater aldrig kan acceptera. Vi vill att alla – oavsett bakgrund och religionstillhörighet ska känna sig välkomna inom våra verksamheter.

En sopplunch ska vara lika välkomnande för alla – det är själva handlingen av sopplunchen som vår kristna handling består av. Alla barn ska vara välkomna på kyrkans barntimmar oavsett vart barn och förälder har sitt ursprung då det är samvaron för barn och vuxna som är det primära. Våra kulturarrangemang ska välkomna varje intresserad som stiger över våra trösklar. Den socialdemokratiska tanken är alla människors lika rätt och den gäller även inom den kyrkliga sfären och vi vill därför att Svenska kyrkan fortsatt utvecklas till en öppen och solidarisk folkkyrka, där en plats finns för alla.

Svenska kyrkan finns där i tider av oro, sorg och rädsla, men också i tider av glädje, skratt och gemenskap. Inte minst har detta märkts under den tid vi nu levt i under coronapandemin. Kyrkans verksamhet stod för hopp i en tid där många känt sig vilsna och i tider av oro behövs ett hoppfullt budskap.

Vi vill främja Svenska kyrkans roll i civilsamhället. För att utveckla verksamhet i den riktningen vill vi socialdemokrater stärka det omfattande frivilligarbetet som i dag finns och slå vakt om det engagemang för kyrkan som finns bland förtroendevalda på alla nivåer.

Kristina Drotz

Catharina Erdtman

Marcus Granström

Ingrid Markström

Socialdemokraterna i Roslagens östra pastorat

Olle Jansson

Henning Larsson

Socialdemokraterna i Roslagens västra pastorat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel