Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi värnar Norrtäljemodellen

Den senaste tiden har Norrtäljemodellen diskuterats flitigt på denna tidnings debatt- och ledarsidor. Därför vill vi moderater ge vår syn på hur modellen bör utvecklas för framtiden.

Den unika Norrtäljemodellen innebär att regionens ansvar för hälso- och sjukvård samordnas med kommunens ansvar för omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning inom ramen för ett kommunalförbund. Den operativa verksamheten bedrivs av Tiohundra AB och ett flertal privata utförare. Modellen är framgångsrik och har tjänat Norrtäljeborna väl.

I Norrtälje har vi alltså inte de tydliga huvudmannagränser mellan region och kommun som finns på de flesta andra håll i Sverige. Det innebär att vi här kan pröva nya innovativa lösningar. Som exempel kan nämnas projektet med sjukhusanslutna mobila sjukvårdsteam (SAMS). Målet med projektet är att ge sköra patienter en säkrare och mer sammanhållen vård, utan onödiga sjukhusvistelser. Arbetssättet har inneburit många fördelar under covid-19-pandemin, då äldre multisjuka kunnat vårdas hemma och sluppit åka in till sjukhuset. Beslut kommer i dagarna att fattas om en förlängning av det lyckade projektet.

Region Stockholm presenterade nyligen en överenskommelse som sträcker sig över tre år med rejäla tillskott till vården i Norrtälje. I korthet innebär den en budgetförstärkning på över 100 miljoner kronor för 2021 jämfört med budget 2020. Det ger oss möjlighet att vidareutveckla Norrtäljemodellen och framtidssäkra vården och omsorgen.

Inom Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) kommer vi fortsatt att arbeta för att effektivisera verksamheten, för att säkerställa att så mycket pengar som möjligt går direkt till vård och omsorg. Ett konkret exempel är att vi just nu utreder möjligheten att samlokalisera KSON och Tiohundra. Vi tror vidare att pengar kan sparas genom ökad samverkan mellan KSON och såväl Region Stockholm som Norrtälje kommun, liksom med Tiohundra AB. Beställning och uppföljning av vården ska ske effektivt och kompetens ska nyttjas där den gör som mest nytta, samtidigt som dubbelarbete och parallella administrationer ska undvikas.

Moderaternas ståndpunkt är glasklar. Det unika samarbetet mellan regionen och kommunen är en viktig och bärande del för att säkra god sjukvård och omsorg i Norrtälje. Därför värnar vi Norrtäljemodellen!

Olle Reichenberg (M), ordförande Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)

Lotta Lindblad Söderman (M), 1:e vice ordförande Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel