Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför vill Bengt Ericsson (C) straffa Vätö Folkets hus?

För ett år sedan gjorde alliansens partier armkrok med Sverigedemokraterna och sänkte bidragen till alla Folkets hus-föreningar i kommunen. Samtidigt som man höjde bidragen till bygdegårdsföreningarna, inte minst Estuna.

Att man bara sänkte för Folkets hus-föreningarna, bland annat Vätö Folkets hus som tidigare endast fick 15 000 kronor, var inget annat än en politisk markering. Bidrag till samlingslokalhållande föreningar bör inte grunda sig på plakatpolitik där man ställer olika lokalhållande föreningar mot varandra. Bidrag skall fördelas på objektiva faktorer och alla föreningar ska behandlas lika, även Vätö Folkets hus.

I år fortsatte man med samma diskriminerande fördelningspolitik, men utvecklade den. Två föreningar var föreslagna av förvaltningen att få mindre investeringsbidrag – Estuna bygdegård och Norrtälje Folkets hus. När man skulle fatta beslut i kultur- och fritidsnämnden avslog alliansen och Sverigedemokraterna bidraget till Folkets hus men biföll självklart bidraget till Estuna bygdegård.

Nämndens ordförande, Bengt Ericsson, är som ordförande i Estuna bygdegård jävig när beslut skall tas och deltar då inte vid själva beslutsfattandet. Det är också vad han kommer att svara om han får frågan. Men Bengt Ericsson är gruppledare för alliansstyret i nämnden och inte minst ledare för Centerpartiets grupp. Han är alltså ytterst ansvarig för vad majoriteten beslutar – det ansvaret kan han inte smita ifrån.

Normalt brukar man motivera sina skäl varför man föreslår en viss sak. Men både i fjol och i år har alliansstyret tigit och inte förklarat motiven för sina beslut. Därför frågar vi Bengt Ericsson: varför ska Vätö Folkets hus straffas vid fördelningen av bidragen till samlingslokalhållande föreningar?

Roger Berglund (S)

Ulla Bratt (S)

Kerstin Ericsson (S)

Taisto Hautala (S)

Andreas Hofbauer (S)

Susanne Kjelldahl Almqvist (S)

Christina Pettersson (S)

Lars Sundberg (S)

socialdemokrater i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel