Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Våra barn förtjänar äkta smör

Vi har länge fostrats till fettskräck. Vi bombarderas med reklam för varor med tillrop som ”fett-fri”, ”light”, ”low-fat”!

Anmäl text- och faktafel

Vad har man då ersatt fettet med? I många fall med socker, sötningsmedel och diverse tillsatser – mer processade livsmedel helt enkelt.

I skolans värld har det här fått flera effekter som i dag drabbar våra barn. Ett exempel på det är avsaknaden av smör. I dag serverar man olika varianter av lättmargarin till skollunchen och mellanmålen. Livsmedelsverket vill ju att skolorna ska minska på andelen mättat fett ...

Varför, kan man verkligen fråga sig. Det finns ingen tydlig forskning som någonsin bevisat att naturligt fet mat skulle vara en risk för någon. Snarare tvärtom.

Att välja ett processat, onaturligt, livsmedel framför riktigt smör är fel väg att gå. Våra barn behöver färre processade livsmedel och mer mat lagad från grunden med naturliga råvaror.

Så sent som den 11 augusti kunde man läsa i Dagens Nyheter om att andelen överviktiga pojkar ökar (har vi hört det förut?). Den här utvecklingen har stegrat i samma takt som skräcken för fett och naturligt fet mat.

Är det inte dags att vi gör annorlunda nu? Våra barn förtjänar det allra bästa. Våra barn förtjänar riktiga, naturliga, råvaror. Våra barn förtjänar äkta (svenskt) smör!

Karin Beronius (L), mamma till tre barn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel