Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var i Norrtälje stad kan vi parkera turistbussen?

Roslagens huvudstad, sedan urminnes tid en handels- och mötesplats, har en stadskärna värd att uppleva!

Vi stadsvandrande guider i Norrtälje vill kunna välkomna stora grupper till besök, vi guidar och berättar gärna om den historia staden gömmer på, om diktare i ord, ton och bild som funnit inspiration och motiv i Roslagen, om den blomstrande badhusepoken, om de tidiga industrierna och verkstäderna med mera.

Den är en vidsträckt kommun vi har och med centralorten i hjärtat av Roslagen. Att arrangera en gruppresa med inhyrd buss ger möjligheten att se många miljöer under en koncentrerad tid, under resan i bussen kan vi berätta om mycket i det landskap vi åker genom.

För den gamla stadskärnan gäller vandring till fots. Men då måste vi också kunna parkera turistbussen under tiden!

Var finns den uppställningsplatsen i dag? Sedan hamnen blivit en ny tät stadsdel och kajplanet blivit en park är den möjlighet som tidigare fanns att här ställa upp turistbussar borta. Alternativa uppställningsplatser har kommunen inte planerat in.

Bussbolagen letar attraktiva besöksmål resmål inom landet, och det blir ofta fullbokade bussresor, med drygt 50 deltagare! Ofta faller blicken på Norrtälje.

Men som det är i dag är stor risk att Norrtälje fina stadskärna väljs bort – av en så prosaisk anledning att någon bussparkering nära stadskärnan inte kan utlovas.

I dag finns alltså ingen turistbussparkering inne i stan att hänvisa till! Varje gång vi som guidar i Norrtälje får en förfrågan från en grupp i buss måste vi först göra ett stort arbete för att hitta en plats för bussen. Det tar både tid och energi. Så kan det inte få fortsätta!

Norrtälje kommun säger sig vilja vara en attraktiv destination året runt. En evenemangsstad. För en levande stadskärna utanför sommarens absoluta högsäsong behövs dessa grupper av besökare för publik till evenemang, för att få besök i museer och det gynnar också småbutikerna och näringsställena i stadskärnan. Turistbyrån och Visit Roslagen gör vad de kan – men vad gör kommunen? Mycket lite än så länge, skulle vi vilja säga. Alla länkar i kedjan måste fungera för att inte hämma besöksnäringen!

Vi får förfrågningar att guida gruppresor som vill komma främst vår och höst. Vi vill inte redan från början behöva säga att vi först måste lösa parkeringen av bussen – eller kanske till och med bussarna.

Detta behöver ordnas redan tidigt under detta år 2020!

Anders Djerf, auktoriserad Norrtäljeguide

Michael Blum, stadsguide och estradör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel