Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad vill det moderatledda styret?

Förra måndagen, den 2 september, var det enligt den politiska kalendern dags för kommunfullmäktige i Norrtälje. Utvilade efter semestern borde lokalpolitikens agenda vara full, och den politiska hösten borde ha rivstartat. Men istället ställdes kommunfullmäktige in. Presidiet bedömde, förbluffande nog, att man hade för få ärenden inplanerade.

Anmäl text- och faktafel

Norrtälje kommun står inte utan utmaningar. Här finns en åldrande befolkning med ökande vårdbehov, en expanderande stad i en kommun som behöver hålla ihop, en skola som är underfinansierad med fortsatta behov av ökade kunskapsresultat, kulturupprop som behöver bemötas och infrastruktur som behöver förbättras. Men det skulle man inte tro av den politiska agendan att döma, där höstens första kommunfullmäktige alltså ställdes in efter sommardvalan.

Nästa kommunfullmäktige ska istället äga rum, planenligt, den 7 oktober. Att döma av vad vi vet om agendan så lär det inte bli en särskilt utdragen affär. Viktiga VA-frågor ska behandlas, ja, men de hade varit uppe för behandling oavsett vilka som styr i kommunen. Vad som lyser med sin frånvaro är istället politiska förslag och initiativ från det moderatledda styret. Var är reformagendan? Var är ambitionen? Var är viljan att möta kommunens utmaningar?

Den förra mandatperioden, mellan 2014 och 2018, så styrde samverkansstyret – med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet – i Norrtälje. Som sig bör i en demokrati var oppositionen aktiv i sin kritik, men man anklagade aldrig det socialdemokratiskt ledda styret för idéfattighet. Vi är stolta över att, bland mycket annat, ha infört sommarjobbsgaranti, höjt målsättningarna för bostadsbyggandet och byggt nya hyresrätter, utlokaliserat kontaktcenter, antagit kommunens första skolutvecklingsprogram, förenklat för företagande genom en företagslots, tagit viktiga steg för en sammanhållen kommun genom landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogrammet med dess lokala utvecklingspeng och förnyat demokratin genom införandet av e-förslag.

Alla dessa initiativ lever nu vidare under det moderatledda styret, vilket vi välkomnar. Men mycket mer behöver göras om vi ska bygga ett starkare samhälle och en tryggare Norrtälje kommun. Och frågan kvarstår – vad vill det moderatledda styret? I dagsläget verkar ambitionsnivån inte sträcka sig mycket längre än till förvaltning av socialdemokratisk politik.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Olle Jansson (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel