Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Sverigedemokraternas skolpolitik är inte omodern

Annons

Ser man på, nu är skolfrågorna i blickfånget i Norrtälje kommun igen och plötsligt vill alla partier vara ”småskolekramare”. Det är bra det som händer, men det är en omprövningens tid för somliga och tittar man noga ser man att där gömmer sig ulvar i fårakläder. Samt ett parti som konsekvent – oavsett hur opinionens vindar har blåst – hållit skolfrågorna högt och höjt rösten för småskolorna på landet. Det partiet är Sverigedemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

Upprinnelsen till denna formidabla uppmärksamhet på skolfrågorna är att kommunfullmäktige nyligen röstade igenom ett förslag att rädda Rånäs skola från nedläggning. I en debattartikel försöker Margareta Lundgren och Ulrika Falk (S) få läsarna att tro att Socialdemokraternas hjärta alltid klappat för Rånäs skola. Inget kan vara mer felaktigt. Margareta Lundgren och Ulrika Falk passar också på att kalla Sverigedemokraternas skolpolitik ”omodern”.

Låt oss i all ödmjukhet påminna om bakgrunden. I november 2017 genomfördes en folkomröstning i Norrtälje kommun om glesbygdsskolornas framtid. Varför genomfördes folkomröstningen? Jo, därför att det fanns en stark opinion mot den rådande skolpolitiken, och en namninsamling startades. Det dåvarande styret i kommunen hade nämligen beslutat om ett strukturprogram för kommunens skolor, där ett av besluten var – just det - att lägga ned Rånäs skola.

Vilka styrde kommunen då? Jo, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Sverigedemokraterna argumenterade entydigt för att behålla glesbygdsskolorna, inklusive Rånäs skola. Är det ”omodern” skolpolitik? I så fall tycks Socialdemokraterna själva blivit ”omoderna”.

Vi välkomnar beslutet att rädda Rånäs skola. Även Centerpartiet tycks ha kommit på bättre tankar i sin nya omgivning i Alliansen, och har till synes numer en ”omodern” syn på Rånäs skola.

Det är värt att beröra några andra delar av Sverigedemokraternas skolpolitik. Andelen ekologiska livsmedel ökade glädjande nog under 2018, men transportkostnaderna av skolmaten är väldigt höga.

Vi har länge haft som förslag att skolorna ska ha fler egna tillagningskök och använda sig av närproducerade råvaror i matlagningen. Det ger, förutom en tidig miljömedvetenhet hos eleverna, godare mat och lägre transportkostnader (och koldioxidutsläpp) samtidigt som det gynnar våra lokala producenter. Ekologisk mat, tillagad i egna kök av lokala råvaror. Den som hävdar att det är ”omodern” skolpolitik bör nog ställa frågan vilket århundrade vi lever i.

Ordning och reda i klassrummen är också en del av vår skolpolitik. Det är viktigt för elevernas studiero att lärarna känner stöd för att bedriva ett pedagogiskt ledarskap i demokratisk anda som bygger på lärarens auktoritet. Bråk, stök, hot och mobbing hör inte hemma någonstans, allra minst i skolorna.

Studiero, disciplin, och goda förutsättningar för lärande. Vem kan hitta något ”omodernt” i detta?

Avslutningsvis vill vi påminna om att Allians för Norrtälje styr i minoritet. Det betyder att den samlade oppositionen givetvis har majoritet. Vi kommer att driva en politik som gynnar invånarna i Norrtälje kommun, oavsett vilken konstellation som företräder denna politik. När nu äntligen Socialdemokraterna vänt i skolfrågan ser vi fram emot möjligheten att bedriva en konstruktiv oppositionspolitik i frågor där Alliansen är ute och cyklar.

Andrea Kronvall (SD), gruppledare

Tina Sandberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Sune Rehnberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons