Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stadens eller Roslagens kommun?

Häromveckan uttalade sig kommunalrådet Robert Beronius i NT om kommunens kommande arkitekturprogram och skönhetsråd. Nu ska vi få veta vad som menas med småstadskaraktär och levande stad. ”generellt nya miljöer i den växande staden”. Inget nämndes om landsbygden, skärgården eller övriga tätorter.

Samma dag skrev Robert Beronius i Norrtelje Tidning under rubriken ”Vi värnar lokalt näringsliv och landsbygd”. Hur ska vi förstå de motsägelsefulla budskapen?

Vi hävdar att bevarande, utveckling och kvalitet i ny bebyggelse, är lika aktuell på landsbygden som i staden.

Kan det vara så att samhällsbyggnadspolitiken fokuserar på staden, då man underskattar utvecklingskraften som spirar i den jord- och skogsbruksbygd som omger Norrtälje, det vi väljer att benämna – storstadsnära landsbygd? Bonde har blivit boende, det ställer krav på ny visionär landsbygdspolitik.

Lantbrukets strukturomvandling är snabb och radikal. Gårdar och stugor byter ägare och berikas med nya generationer av strävsamma egenföretagare och arbetspendlare som valt att leva i landsbygdens lugna lunk. Även om urbaniseringen verkat hejdlös, inte minst Stockholm svämmar över, skönjs en motreaktion. Yttre faktorer driver rekylen i riktning mot de öppna landskapen. Redan innan pandemin konstaterar Kantar Sifo i en undersökning, att nästan var tredje svensk önskar bo på landet, ”i villa gärna vid en sjö”. Bara 15 procent drömde om ”lägenhet i modern stil” och endast var tionde önskade bo i en storstad om de fick välja fritt.

Bilden bekräftades av SEBs chefsstrateg nyligen i Svenska Dagbladet. Prisgapet mellan centralt och mer perifert beläget boende minskar. Hemarbete ett par dagar i veckan är på väg att bli det nya normala, hävdade han. Fler vill byta stadslägenheter mot mer utrymme, bättre miljö och ett lugnare liv på landet.

Hus på pendlingsavstånd är heta, bekräftar mäklarna. De nya livsmönstren understöds av en förändrad arbetsmarknad, där gig-ekonomi och egenanställningar är exempel som tillåter att fler omprövar hur de vill fördela sin tid mellan karriär, familj och fritid. Lockropet är: Fler intressen minskar stressen.

Ligger det i politikens DNA att den bättre fångar och fokuserar gamla problem än nya sociala behov och trender? Det är uppenbart att ett modernt boende i en historisk miljö, som i Roslagen, ställer krav på politiskt nytänkande och stor kreativitet. Utmaningar som bland annat ett arkitekturprogram och skönhetsråd samt det nya landsbygd- och skärgårdsprogrammet behöver beakta och bearbeta. Visioner som lyfter fram och berikar byarna i bygden, kulturen och idrotten, landskapet och naturen.

Vi uppmanar politikerna att se möjligheterna, gör valfriheten reell, använd er beslutskraft och skapa ett livskraftigt och hållbart Roslagen. Marknadskrafterna arbetar för en blomstrande landsbygd. Häng på!

Till slut vill vi påminna om att Norrtälje stad endast utgör en mindre del av hela Norrtälje kommun. Det mesta är ”granit och morän”, landsbygd och skärgård, där människor lever, bor och skapar tjänster och varor som gör livet innehållsrikt.

Tyvärr är känslan ofta att våra behov osynliggörs, trots att tornen i hamnen erbjuder utsikt för insikt. Varför inte döpa om Norrtälje kommun till Roslagens kommun, som en påminnelse om att staden är en mindre del i något större. En helhet där vi tillsammans samverkar kring fina program för ”en levande stad” (Robert Beronius ord), såväl som en ”livskraftig landsbygd” (våra ord).

Mikael Olausson, Framtid Edsbro

Casten von Otter, Framtid Edsbro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel