Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sluta förstör klimatet med våra pensionspengar

Klimatkrisen är akut. Trots det investerar de statliga AP-fonderna fortfarande miljarder av våra pensionspengar i flera av världens största fossila bolag.

De statliga AP-fondernas uppdrag är att förvalta våra pensioner så att vi får en trygg framtid. Ändå investerar AP-fonderna fortfarande miljarder av våra pensionspengar i de största hoten mot vår framtid och vårt klimat: kol, olja och gas. Men svenska folket har gett en tydlig signal till de statliga AP-fonderna. Folket vill inte att dess pensionspengar ska investeras i kol-, olje- och gasbolag som förstör klimatet.

I en opinionsundersökning som Naturskyddsföreningen beställt av Kantar Sifo svarar över hälften, 51 procent, att de anser att AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje- och gasbolag. Dessutom visar Naturskyddsföreningens nya rapport ”Våra fossila pensioner” att AP-fonderna har investeringar värda över 15 miljarder kronor i 66 av världens 200 största fossila bolag. Vittnesmålen i skuggan av dessa fossiljättar är omskakande.

Naturskyddsföreningen tog upp problemen med AP-fondernas investeringar i fossilbolag redan för ett år sedan. Det visade sig då att verksamheterna i de fossila bolagen bidrog till både enorma klimatutsläpp och till brott mot mänskliga rättigheter.

Precis som en majoritet av svenska folket tycker Naturskyddsföreningen att AP-fonderna ska sluta bidra till klimatkrisen. Vi uppmanar AP-fonderna att flytta sina investeringar från bolag som förvärrar klimatkrisen till bolag som bidrar till att lösa den.

Till dess att AP-fondernas investeringar i fossila verksamheter har upphört så hoppas vi från den lokala kretsen i Naturskyddsföreningen att den som läser den här debattartikeln ser över sina egna pensionsbesparingar, som är möjliga att påverka, så att investeringarna går till fossilfria verksamheter. Det är nödvändigt för våra barns och barnbarns skull.

Sofia Gröhn

Victoria Janson

Tyra Blum

Katja Wiezell

Per Bengtson

Gabriel Liljenström

Christoffer Hallbäck

Ola Nordstrand

Naturskyddsföreningen Roslagen

(Tyra Blum och Ola Nordstrand är också ledamöter i Norrtäljes kommunfullmäktige för Miljöpartiet respektive Vänsterpartiet. Gabriel Liljenström är också ersättare i kommunstyrelsen för Miljöpartiet.)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel