Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skapa en ”National Trust” för Norrtäljes kulturarv

Annons

I dag saknas det en modell för den som vill bidra till att hålla kulturarvet levande. Om vi exempelvis hade en aktör som ”National Trust” i Norrtälje, skulle nog många näringslivsföreträdare kunna tänka sig att lägga pengar till Pythagoras industrimuseum. ”National Trust” är en stiftelseform som ger stöd till kulturhistorisk bebyggelse värd att vårda för framtiden, till exempel industriminnen.

Anmäl text- och faktafel

Jag har varit delaktig i Pythagoras styrelse tidigare och det var samma nödrop varje år: problem att få ekonomin att gå ihop. Det var både tidskrävande och mentalt ansträngande för styrelsen.

Jag kan verkligen tycka att samhället borde ta ett större ansvar för utvecklingen inom kulturlivet, vilket vi alla är överens om är värdefullt. Det bästa vore därför att skilja bidraget till Pythagoras från de vanliga standardbeloppen inom kultur- och fritidsnämnden och lägga en bestämd summa som är öronmärkt till Pythagoras ett antal år. På så sätt blir inga andra konst- och kulturaktörer påverkade.

Jag föreslår därför att Norrtälje kommun upprättar en ”National Trust” och låter näringslivet på ett seriöst sätt bidra med att bevara vårt kulturarv tillsammans med innevånarnas skattepengar. Nödropen lär annars fortsätta in absurdum.

Carina Libonius, Norrtälje, vän av kulturens bevarande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel