Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ser inte kristna socialdemokrater problemen i sitt eget parti?

Flera socialdemokrater, inklusive Kristina Drotz, Markus Granström och Chatarina Erdtman från Norrtälje, försvarar i en debattartikel i Norrtelje Tidning (”Vi är kristna och socialdemokrater”) att det socialdemokratiska partiet ställer upp i kyrkovalet.

Deras linje bottnar i att för dem är att vara socialdemokrat en så stor del av deras personer att någon annan ordning inte är möjlig. Här måste det råda något missförstånd, det går ju alldeles utmärkt för dem att kandidera till kyrkan för någon partipolitisk obunden nomineringsgrupp och fortfarande känna sig som socialdemokrater.

Det problematiska är inte att de identifierar sig som socialdemokrater utan att de tar med sig det socialdemokratiska partiet in i kyrkans inre angelägenheter.

Det är viktigt att komma ihåg att det socialdemokratiska partiet inte är medlem i vår kristna gemenskap utan en organisation som eftersträvar makt. Det är också en organisation som verkar ha ett tilltagande problem med antisemitism, något som tydligast manifesterats i Skåne.

Dessutom finns det nu väl etablerade band mellan socialdemokratiska partiet och det islamistiska Muslimska brödraskapet, något som är väl beskrivet i nättidskriften Ledarsidorna.se. Som vi förstår det har Socialdemokrater för tro och solidaritet (den religiösa grenen av Socialdemokraterna) haft en viktig roll vid etablerandet av dessa band.

Är det verkligen så svårt att förstå vår oro över att en organisation som har tilltagande problem med antisemitism och band till islamistiska organisationer eftersträvar makt över våra församlingar?

Vi vill öka församlingarnas inflytande över sin kyrka, att kyrkan ska finnas som en samlande kraft för stöd och gemenskap i våra lokalsamhällen. Kort och gott, att Svenska kyrkan ska få förbli en evangelisk-luthersk folkkyrka.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Redan nu är det möjligt att förtidsrösta. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras. Gör det!

Janeth Tjörnhammar, Borgerligt alternativ – Ditt borgerliga alternativ i Svenska kyrkan

(Janeth Tjörnhammar är också ersättare i Norrtäljes kommunfullmäktige för Moderaterna)

Bo Wetterström, Borgerligt alternativ – Ditt borgerliga alternativ i Svenska kyrkan

(Bo Wetterström är också ledamot i Norrtäljes kommunfullmäktige för Moderaterna)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel