Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Senfärdighet eller avsaknad av probleminsikt?

Med en titt i backspegeln på det senaste året är det lätt att konstatera att dagens regering inte är den mest snabbfotade. Senfärdighet känns som ett av regeringens signum.

Listan på åtgärder som inte vidtagits eller kommit alldeles för sent kan göras lång. Här några:

· När pandemin var ett faktum togs inga beslut om att omedelbart inrätta en krisledningsorganisation med uppgift att leda och samordna alla nödvändiga åtgärder.

· När pandemin var ett faktum kom beslut och verkställandet av nödvändig testning alldeles för sent.

· När vi alla insåg att medborgarna skulle bli vaccinerade kom planeringen igång alldeles för sent. Dessutom la de alla ägg i samma (EU)korg.

· När vi sannolikt behövde snabba och tydliga restriktioner för att minska smittspridningen kom dessa också alldeles för sent och pandemilagarna träder även dessa i kraft alldeles för sent.

· När kylan kom och elförbrukningen kraftigt ökade, ja då behövde vi importera ”ful-el” till södra Sverige - för Ringhals hade ju stängt en av sina reaktorer. Känns verkligen som att beslut tas i fel ordning.

· När kriminaliteten ökar motsätter man sig eller vågar inte vidta nödvändiga åtgärder för att möta den negativa utvecklingen.

· När vi i Sverige får hjälp av fransk polis att få fast grovt kriminella individer genom avlyssning (Encrochat) är det uppenbart att lagstiftningen inte hänger med teknikutvecklingen.

Till allt detta kan bland annat läggas regeringens oförmåga (senfärdighet) att lösa den mycket dysfunktionella bostadsmarknaden. Ett flertal planerade reformförslag antingen avsiktligt försinkas eller genomförs inte av taktiska skäl, såsom nödvändig översyn av hyressättningssystemet och införandet av marknadshyror i nyproduktion. Märkligt är också avsaknaden av beslut och lagrum för att ge tullmyndigheten rätt att visitera och beslagta stulet gods när det är på väg att förs ut ur landet, etcetera etcetera.

Sverige behöver en ny regering. En regering som inte bara ser och förstår problemen utan även agerar och löser dem!

Lars Röckert, Vaxholm, styrelseledamot i Moderata Seniorerna i Stockholms län

Erik Hafström, Norrtälje, styrelseledamot i Moderata Seniorerna i Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel