Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda kulturskolan – byt inte nämnd

Vi har nog alla märkt att kulturskolan är och förblir i blåsväder. Kulturskolorna är en av de viktigaste institutionerna för många av oss unga som bor här i Norrtälje kommun. Därför vill vi i SSU Norrtälje ta upp en strid, här och nu, om kulturskolans framtid. Vi vill se att kulturskolorna stannar kvar inom barn- och skolnämnden.

Lärarna på Roslagens kulturskola är otroligt välutbildade och har en mycket god kompetens. De är fullt utbildade pedagoger med flera års utbildning vid olika musikhögskolor. Roslagens kulturskola har en hög utbildningsnivå vilket ger eleverna goda möjligheter att söka vidare till högre utbildning inom kulturskapandet. Det är en frivillig utbildningsform som alla unga i kommunen ska ha rätt att delta i.

Ett nämndbyte minskar det naturliga utbytet mellan ordinarie skola och kulturskolan. Det skulle främst påverka lärarnas möjlighet att undervisa ute på landsbygds- och skärgårdsskolorna, ett samarbete som har fungerat utmärkt under många år. Detta slår hårt mot de som bor långt från tätorterna och de familjer som har dålig tillgång till kollektivtrafik.

Vi är en landsbygds-, skärgårds- och tätortskommun, en kommun med allt i ett. I en kommun som vår har vi otroliga avstånd mellan tätorter, byar, bygder och öar. Detta leder till att många familjer i kommunen har svårt att få ihop livspusslet. Det tar otroligt lång tid, uppemot fyra timmar, att åka fram och tillbaka från Köpmanholm ute på Yxlan till Norrtälje. Ingen förälder kommer någonsin att låta sitt barn sitta på en buss så länge för en kulturlektion på 20 till 40 minuter.

Som elever på kulturskolorna vet vi hur undervisningen är uppbyggd och vet hur mycket lärarna bryr sig om oss elever. Man känner verkligen av deras engagemang och vilja att lära ut sina kunskaper.

Därför blir vi riktigt upprörda när vi hör att kulturskolorna har, mer eller mindre, blivit portade och inte är välkomna att diskutera förslag om sin egen framtid med nämnderna. De får inte ens lägga fram sina egna konsekvensanalyser. Man vägrar helt enkelt att ha en dialog med de som är experter och ansvariga för utbildningen på kulturskolorna.

Sammanfattningsvis står vi i SSU Norrtälje med de elever, familjer och lärare som har en anknytning till kulturskolorna och som kommer att drabbas av den moderatstyrda minoritetens minst sagt dåliga hantering av kulturskolefrågan. Vi i SSU Norrtälje vill se att kulturskolorna stannar kvar under barn- och skolnämnden. Många är i dag mycket nöjda med de fantastiska utbildningarna och de underbara lärarna som finns på kulturskolorna. Det anordnas flera uppskattade konserter med både grupper från kulturskolan och ordinarie skolor tillsammans året runt.

Kulturskolorna förgyller vår kommun på ett mycket unikt sätt som bara finns här i Norrtälje. ”If it ain’t broken, don’t fix it”

Henning Larsson, SSU Norrtälje

Johannes Salo, SSU Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel