Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politisk vilja stoppar försäljningen av Singö skola

Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att främja näringslivet i kommunen eller landstinget.

Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Så står det i andra kapitlet, åttonde paragrafen, i kommunallagen. Denna paragraf anger kommunernas handlingsutrymme vid till exempel försäljning eller andra ekonomiska förehavanden.

Anmäl text- och faktafel

Det finns många exempel på att kommuner ger stöd åt bygdebolag, och föreningar. Det förekommer till och med att enskilda näringsidkare kan få direkt stöd om synnerliga skäl finns. Det kan till exempel vara att stödja en livsmedelsbutik i glesbygd för att säkerställa att butiken kan finnas kvar.

När nu moderater och liberaler går ut starkt och påstår att den utlovade försäljningen av Singöfastigheten för det bokförda värdet som samverkanstyret (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet) formulerade bryter mot lagen uppstår frågan: hur?

I sociala medier och på andra platser påstås att föreningen är ett ”företag” eller ett enskilt intresse. Allianspartierna försöker vrida frågan bort från den politiska viljan och tar hjälp av juridiken. Men kommuner har stor frihet att agera under de förutsättningar som lagen anger.

Singö utveckling ekonomiska förening har i dag enligt uppgift cirka 170 medlemmar. Både enskilda och föreningar med sina medlemmar, som ökar antalet ännu mer. Engagemanget för bygden är mycket stort.

Läser man ändamålsparagrafen i föreningen förstår man bygdens intentioner: ”Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att utveckla Singö som en plats för företagande, kultur, hållbarhet och aktiviteter. Medlemmarna deltar i verksamheten genom arbetsinsatser och/eller kapitalinsatser”

Det ”ekonomiska intresset” är alltså altruistiskt och riktar helt in sig på att utveckla och ge liv åt Singöbygden. Det finns inget egenintresse annat än det. Detta ger kommunen möjlighet att förstå att det finns synnerliga skäl att genomföra försäljningen som den först utformades.

Vi måste inse att Norrtälje kommun är en blandning av tätort och glesbygd. Där den tungrodda kommunala förvaltningen misslyckas kan ett folkligt engagemang göra stora insatser. Inte i vinstsyfte utan av ren och skär idealitet och ur medvetenheten att om inget görs dör bygden.

Föreningen är alltså inget företag, har inget vinstintresse, är inte enskilt i någon form och har ett samhällsnyttigt ändamål.

Vi kan också förstå att detta lokala engagemang gynnar alla kommunens medborgare. Vi gynnas alla av en levande landsbygd och det stöd vi ger kan ge mångdubbelt tillbaka.

Med det som bakgrund framgår det tydligt att det inte är juridiken som hindrar det nuvarande styret i kommunen från att genomföra den utlovade försäljningen av Singö skola utan det är av politiska skäl. Var och en får själva spekulera över varför ”alliansen” så starkt driver denna politiska fråga genom hänvisning till ”juridiken”.

Varken EU-rättens statsstödsregler eller kommunallagen hindrar kommunen från att genomföra försäljningen.

En ideell förening kan vara en annan lösning om det skulle lugna någon. Enligt uppgift finns även en ideell förening på Singö som skulle kunna stå som köpare.

Nu verkar kommunens styrande partier i ”alliansen”, moderater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater, försöka tvinga fram en lösning genom ultimata och kategoriska hot om slutdatum – annars säljs skolan på fastighetsmarknaden. Vill man skrämma bygden till underkastelse?

Det saknas en politisk vilja inom allianspartierna att stödja Singöborna. De borde sänka tonläget och visa bättre politisk ärlighet. Sälj skolan till Singöborna som det var uppgjort från början.

Mats Wedberg (MP), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel