Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt på Roden

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Miljön, jobben och fri rörlighet stod i fokus när sju kandidater till EU-parlamentsvalet debatterade på Rodengymnasiet.

Alla partier som i dag sitter i EU-parlamentet samt Sverigedemokraterna var inbjuda att debattera EU-frågor under tisdagen.

Vänsterpartiets kandidat ställde in i sista sekund. De som deltog var Magnus Nilson (S), Ellen Kasimir (MP), Monica Renstig (FP), Desirée Pethrus (KD), Johan Fälldin (C), Arba Kokalari (M), Gun Svensson (PP) och Paula Bieler (SD). Alla kandiderar till EU-parlamentet.

Deltagarna fick först hålla ett kort anförande och därefter hölls debatten kring arbetslöshet och miljö.

I debatten intog Sverigedemokraterna en särställning då man vill gå ur EU. I stället vill partiet ha ett mellanstatligt samarbete där EU inte ska ha bestämmanderätt över Sverige.

Andra partier som C och M är positiva till EU men förde gärna fram vad EU inte ska ägna sig åt.

– EU ska inte detaljstyra kring vårt snus och inte lägga moms på ideella föreningar, sa M:s Arba Kokalari.

De flesta lyfte fram vikten av samarbete kring miljöfrågor och vikten av att bevara den fria rörligheten.

– EU är ett perfekt forum för att lösa internationella problem kring klimat, migration och utanförskapet, sa MP:s Ellen Kasimir.

Folkpartiet och Sverigedemokraterna vill satsa på mer kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen.

Centerpartiets Johan Fälldin tog upp att EU måste ha ett fungerande handelssystem med utsläppsrätter och Socialdemokraternas Magnus Nilsson vill att EU:s utsläpp ska halveras fram till 2050.

Piratpartiets Gun Svensson fokuserade mest på partiets hjärtefråga om rätten att fildela och att reformera upphovrätten.

Också visselblåsaren Edward Snowden, som avslöjade att amerikanska NSA ägnar sig åt massavlyssning av e-post och telefonsamtal, nämndes.

– Jag tycker att Sverige ska erbjuda honom asyl. Vi borde ta tillvara hans kunskaper. Ska tekniken användas för att stärka eller kränka mänskliga rättigheter.

Arbetslösheten i många EU-länder är hög. I Grekland och Spanien är den 25 procent. När deltagarna lade ut texten om vad de vill göra var de borgerliga partiföreträdarna mest fokuserade på företagande och att EU ska skriva på handelsavtalet med USA för att ta bort handelstullarna. Miljöpartiet tryckte på vikten av att ställa om till ett hållbart samhälle.

– Det kommer att skapa fler jobb.

Magnus Nilson (S) betonade att det är samverkan mellan det offentliga och företagande som är nyckeln.

Flera partier, som KD och FP, ville påminna om grunden till EU:s bildande: att bevara freden i Europa.

– Vi har en värderingskris. Främlingsfientligheten ökar, sa Desiré Pethrus (KD).

Debattörerna enades särskilt i en fråga.

– Gå och rösta, var budskapet.