Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ord bygger inga skolor

Platsbristen på skolor och förskolor i vår kommun är på många håll akut. Dessutom står många skolor mer eller mindre och förfaller till den punkt där det inte är värt att renovera dem längre, och de helt behöver ersättas av nya lokaler.

Det gläder därför oss socialdemokrater att Robert Beronius och Liberalerna delar vår bild av att det behövs stora satsningar för att lösa problemen med för små och undermåliga skollokaler runtom i vår kommun.

Problemet är bara att det behövs beslut från det moderatledda styret, inte bara ord. I den prioriteringslista som alldeles nyligen har gjorts över vilka skolor och förskolor som ska rustas upp är ingenting tidsatt. Några spadtag har inte tagits, några beslut har inte fattats, några investeringar är inte schemalagda.

I kommunens strategi för hur man ska göra när det behövs fler skol- och förskoleplatser så står det klart och tydligt att det första man ska göra är att se om privata aktörer kan lösa knutarna. ”Först därefter”, som man skriver, så ser man över möjligheten att bygga kommunala skolor eller förskolor.

Kanske är det därför det tar sådan tid. Resultatet blir nämligen att man låter kommunala skolor och förskolor stå och förfalla. Sedan, när behovet är så stort att det behövs något nytt, så får privata aktörer etablera sig i stället. Om de vill, naturligtvis. Om de inte vill, som i många mindre orter, så får kommunala skolor och förskolor fortsatt stå och förfalla år efter år.

Vi socialdemokrater är inte emot fristående skolor där man brinner för att skapa en bra skolgång för sina elever. Tvärtom. Vad vi är emot är att inte alla elever erbjuds samma möjligheter. Vad vi är emot är ett system där moderna skollokaler och bra skolmiljöer inte är till för alla. Vad vi är emot är att efter tre år har inte ett enda beslut om en ny kommunal skola eller förskola tagits av det moderatledda styret.

Vad vi är för är ett styre som tar ansvar och bygger ett samhälle som håller ihop. Ett styre som bygger och rustar upp skolor där det behövs. Vi har föreslagit en ny skola i Älmsta. Om det moderatledda styret vill bygga den, så kommer vi verkligen inte att stå i vägen. Om man vill planera en ny, välbehövlig skola vid Park-Grind-området i Norrtälje kommer vi ivrigt att rösta för. Om man vill göra en nödvändig utbyggnad ut Svanberga skola så kommer vi att stötta beslutet. Vi kan hjälpa till och gräva, om det behövs. Bara det blir av.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel