Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nu börjar vi mäta hur mycket utsläppen minskar

Norrtälje kommun är den kommun i landet som har störst andel enskilda avlopp (inte anslutna till det kommunala VA-nätet), hela 30 000. Vi är Stockholms läns till ytan största kommun. Vi växer mångdubbelt i invånarantal under somrarna, många vill vara i vår fantastiska kommun.

Många njuter i sina fritidshus både i gammal jordbruksbygd och i skärgården – sommar som vinter. Våra fritidshus är en av anledningarna till att vi har många enskilda avlopp, men också en stor andel av oss fastboende bor utanför utbyggda VA-områden.

Sedan alliansstyret tillträdde har en del hänt på miljöfronten. Vi har fått en hållbarhetsstrateg som på heltid ska jobba med att hjälpa oss politiker att göra Norrtälje kommun mer miljövänlig. Vi har också gått med i projektet Glokala Sverige som ska arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i kommuner och regioner i hela Sverige.

Bygg- och miljönämnden har ett viktigt ansvar i att se till att de enskilda avloppen så att de håller måttet över tid, och varje år gör bygg- och miljökontoret inventeringar av särskilt känsliga områden nära sjöar och i skärgården.

Undermåliga avlopp släpper ut tonvis med kväve och fosfor som bidrar till algblomning, syrebrist och bottendöd i Östersjön. Men även sjöar och vattendrag kommer att lida av syrebrist som ger bland annat igenväxning.

Som båtfantast är det sorgligt att se stora ”öar” av ärtsoppelik sörja som flyter omkring i skärgården. Sommaren 2019 var inget undantag.

Från 2020 kommer vi i Norrtälje kommun att mäta hur mycket fosfor och kväve vi besparar sjöar och vattendrag för varje nytt godkänt avlopp. De senaste 21 månaderna har vi fått 743 nya godkända avlopp och detta har gjort att vi besparar sjöar och vattendrag cirka 1800 kg kväve per år och cirka 220 kg fosfor per år.

Att vi får fler godkända avlopp bidrar också till att skydda grundvatten och dricksvattentäkter från föroreningar, så det finns ytterligare vinster att göra – för vår närmiljö och för vårt närmaste hav, Östersjön.

Ann Lewerentz (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, tillika ett stort fan av Östersjön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel