Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Norrtäljes lärare förtjänar bättre förutsättningar

Robert Beronius menar i sitt debattsvar att det är lärarna, och inte politiska beslut, som har störst effekt på skolresultaten. Vi håller med. Därför är det alarmerande att när lärarna själva får betygsätta hur bra förutsättningar de får av kommunen, så hamnar Norrtälje på plats 278 av 290 bland Sveriges kommuner.

Rankningen från Lärarförbundet pekar på flera svagheter i Norrtälje, däribland lärartätheten, sjukfrånvaron bland lärare, och kanske framförallt, resurstilldelningen. För samtidigt som lärarna har störst effekt på skolresultaten, så är det politikerna som ger dem deras förutsättningar.

Under coronapandemin har regeringen skjutit till rekordtillskott till Sveriges kommuner. Norrtälje har fått långt över 100 miljoner i extraresurser för att finansiera välfärden under pandemin. Istället för att ge dem till lärarna, eller till personalen inom äldreomsorgen, så har det moderatledda styret lagt pengarna på hög. Det är en mycket dålig prioritering, och riskerar att leda till ännu sämre skolresultat för Norrtäljes skolungdomar.

För skolresultaten går tyvärr åt fel håll i Norrtälje kommun. Meritvärdet för elever i årskurs 9 låg år 2018 på 233. Två år senare har det sjunkit till 222. Andelen elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen har sjunkit från 77,7 procent 2018 – till 71,1 procent 2020. Det är en mycket allvarlig utveckling som vi behöver adressera – men det moderatledda styret verkar istället upptagna med att beskylla oppositionen för utvecklingen. Då kan det vara värt att påminna sig om att Norrtälje kommun har haft ett moderatlett styre 18 av de senaste 22 åren.

I Norrtälje kommun är bara 70 procent av lärarna i grundskolan behöriga. När man rankar kommunerna efter lärartäthet så hamnar Norrtälje först på plats 259.

Därför har vi socialdemokrater efterfrågat ett åtgärdspaket för att stärka läraryrket i Norrtälje kommun. Det är bara genom en god och utvecklande arbetsmiljö, i kombination med konkurrenskraftiga löner, som vi kan lyckas anställa fler lärare i konkurrens med andra kommuner.

Vi socialdemokrater prioriterar skolan, och vi är alltid beredda att söka breda lösningar med andra partier – inklusive Liberalerna – som vill vara med och skapa Sveriges bästa skolkommun i Norrtälje.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd Norrtälje kommun

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel