Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Norrtälje museer är ett stort misslyckande

Norrtälje museer som paraplyorganisation är ett stort misslyckande. Till att börja med handlar det inte om alla museer som finns i Norrtälje kommun utan enbart om de fyra stiftelserna som finns i Norrtälje stad: Pythagoras med barnens Pythagoras är ett fantastiskt industrimuseum som är väl värd att satsa på då det är en bit historia som för alltid är förbi, Nordströmska stiftelsen en lägenhet med inredning att bese, Bertil Carlqvists stiftelse med 20 000 skämtbilder placerade i lådor i Bibliotekets källare samt Roslagsmuseet som ligger i malpåse.

För denna organisation fick man museiintendenter och en pengapåse på cirka 3,4 miljoner att spendera och man orkade inte ens ordna en utställning om rysshärjningarna. Däremot sparade man in på Pythagoras så det inte ens går att ha åretruntöppet längre. Knappt öppet alls, och vid den nya konsthallen där Roslagsmuseet höll till där tog man bort museiutställningarna.

Men vad gjordes för de fantastiska museer vi har utanför staden? Sjöfartsmuseet, Skebo bruks museum, Erikskulle i Söderbykarl och Edsbro skvaltkvarn. Inte minst Vikingabyn. Satsar vi pengar på de små fina museerna med eldsjälar som jobbar ideellt? Museer med samlingar som berättar Norrtäljes landsbygdshistoria och som tillsammans med våra bygdegårdar är en skatt att bevara. Nej, de får smulorna som blir över, alldeles för lite för det arbete som läggs ner för att bevara vår historia.

Pengarna ska läggas där de gör mest nytta och Pythagoras i Norrtälje samt våra landsbygdsmuseer är de vi ska satsa på. De har redan organisationer som fungerar. Vad de behöver är hjälp med marknadsföring och goda råd samt givetvis kunna ha en ekonomi som fungerar för dem.

För övrigt håller jag helt med Jerker Perssons i hans debattinlägg: lägger man ner skolbyggnader som bygden har byggt för sina barn skall de återbördas till bygden. Erbjud föreningarna att ta över gratis. Först då visar man ett genuint intresse för att hela Norrtälje kommun skall leva!

Yvonne Svensson (ROOP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel