Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Norrtälje kommun arbetar hårt för att värna vårt kulturarv

Jag vill tacka sverigedemokraterna Leonid Yurkovskiy och Dennis Ekström för att de i sin debattartikel öppnar grinden till en angelägen samhällsfråga. Norrtälje kommun är kanske inte bäst i klassen, men vi får beröm från många. Det de två lyfter fram finns redan hos oss.

Leonid Yurkovskiy och Dennis Ekström skriver bland annat att Sverigedemokraterna vill öka kunskapen om det gemensamma kulturarvet. De vill också i större utsträckning stötta de lokala hembygdsföreningarna samt att upprätta en regional kulturarvsfond, som låter privata aktörer, organisationer, föreningar och kommuner söka medel för insatser som värnar och lyfter fram det svenska, det regionala och det lokala kulturarvet.

Vad är kulturarv? Riksantikvarieämbetets definition: ”Kulturarv är alla materiella och immateriella uttryck för mänsklig påverkan, till exempel lämningar, föremål, miljöer, verksamheter eller traditioner. Kulturmiljö är hela den av människan påverkade miljön och kan omfatta en enskild anläggning, en bygd eller region”.

I vår kommun finns höga kulturmiljövärden, vilket avspeglas i det stora antalet riksintresseområden för kulturmiljövården som Riksantikvarieämbetet pekat ut i kommunen. Av landets cirka 1 650 områden finns hela 26 i Norrtälje kommun, vilket är näst mest i landet.

2011 beslutade Norrtälje kommun att göra en kulturhistorisk utredning av 22 av dessa 26 områden. Beställningen gjordes av kommunledningen, dels för att skapa ett bättre beslutsunderlag för kommunen, dels för att informera om riksintresseområdets kulturmiljövärden till allmänheten.

2016 blev den sista av dessa mycket gedigna utredningar klar. Här finns en guldgruva av information för alla intresserade av kommunens lokalhistoria. I skrifterna hittar man utförlig information om våra skärgårdsmiljöer, byar och industrimiljöer. Man finner tips och råd till boende i respektive område, om hur man bäst kan hjälpa till att bevara våra kulturmiljöer.

Skrifterna finns digitalt att hämta på kommunens hemsida. Det är ett grundligt arbete till stöd för skola, studiecirklar, tjänstemän i olika samhällsfunktioner och andra intresserade. Skrifterna har olika omfång. Den som handlar om Estuna/Lohärad har 50 intressanta sidor med vackra foton.

En regional kulturarvsfond är något Sverigedemokraterna motionerat om i många kommuner runt om i landet. Sverigedemokraterna lyfter fram att föreningar och organisationer kan söka pengar i denna fond.

Jag har inte hittat något om vem eller vilka som ska fylla fonden med pengar. Vår modell i Norrtälje kommun är att ha dialog med våra föreningar. Pengar är viktigt men löser sällan allt.

Den sedan några år nybildade paraplyorganisationen Norrtälje museer har på kort tid visat på ett behov. En verksamhet under uppbyggnad med specialister inom sina områden – byggs vidare i takt med att det finns medel (pengar). Här ges stöd i olika former till kulturstiftelser, till våra museer och hembygdsföreningar.

Mycket av det Leonid Yurkovskiy och Dennis Ekström efterlyser finns alltså redan. En kulturarvsvänlig politik kan förstärkas. Med dagens Allians-ledning garanteras en fortsatt utveckling. Föreningar och dess medlemmar – alla ideella krafter – gör underverk. Ett föreningsliv i alla dess former skapar trivsel och stärker sin bygd.

Bengt Ericsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel