Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Nej, Sverigedemokraterna är inget välfärdsparti

Replik till debattartikel "Det stämmer inte att SD vill skära ned på välfärden" i NT den 10/7 2019.

Sverigedemokraternas oppositionsråd Andrea Kronvall skriver i Norrtelje Tidning att SD inte vill dra ned på välfärden. Det påståendet faller dock platt vid en granskning av hur Sverigedemokraterna agerar i kommunens beslutsfattande församlingar.

Anmäl text- och faktafel

Vårdbolaget Tiohundra AB har en mycket ansträngd ekonomisk situation, vilket inte hjälptes av det moderatledda styrets beslut att dra ner ersättningen till Tiohundra AB med 13 miljoner kronor. Sverigedemokraterna röstade med Moderaterna och har alltså godkänt en neddragning på äldreomsorgen med 13 miljoner kronor så sent som för några månader sedan. Och faktum är att vi inte sett några förslag eller reservationer på sjukvårds- och omsorgsområdet i år från Sverigedemokraterna - överhuvudtaget. Detta trots att man uttrycker en oro i Norrtelje Tidning för den ekonomiska situationen.

Sverigedemokraternas budget för 2019 innehöll inte heller några satsningar på välfärden. 500,000 kronor mer än det moderatledda styret räcker inte ens till att bekosta anställningen av en medelavlönad sjuksköterska. Socialdemokraterna och Miljöpartiet la däremot 10,3 miljoner kronor mer på sjukvård och omsorg än SD.

Även nationellt är bilden tydlig. Sverigedemokraterna påstår gärna att de är ett parti för välfärden, men Sverigedemokraterna röstade igenom den M-KD-budget som idag styr Sverige, och som innebar skattesänkningar på 20 miljarder på välfärdens bekostnad. Nej, Sverigedemokraterna är inte något parti för välfärden – annat än i ord. I handling är och förblir Sverigedemokraterna ett högerparti, oavsett hur gärna man vill att vi ska tro något annat.

Ulrika Falk (S) Oppositionsråd

Hanna Stymne-Bratt (S) 2:e vice ordförande Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel