Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mer övervakning på pendlarparkeringar är rätt väg att gå

Replik på Max Karlssons ledare om kameraövervakning.

Kameraövervakning är en bra metod för att förebygga brott, för att öka tryggheten och för att säkra bevisning. Givetvis måste det alltid göras en avvägning mot rätten att få vara i fred, men att utsättas för brott innebär ofta en långt större integritetskränkning än kameraövervakning.

Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) sammanställning visar forskning att kameraövervakning har god effekt för att motverka krossade fönsterrutor på till exempel bilar och på skolor. Överlägset bäst brottsförebyggande effekt har kameraövervakning på parkeringsplatser.

På en parkeringsplats eller vid en skola efter skoldagens slut väger samtidigt rätten till den personliga integriteten inte särskilt tungt. Därför vill Liberalerna se mer kameraövervakning på just dessa platser. Det är också därför som Allians för Norrtälje kommun har gjort en särskild satsning på kameraövervakning.

Mer kameraövervakning är rätt väg att gå, om det görs på rätt plats och på rätt sätt. För att göra det enklare att sätta trygghetskameror har Liberalerna drivit igenom så att tillstånd inte längre krävs för att sätta upp kameror på busshållplatser. Det är bra, men vi vill även ta bort det generella tillståndskravet för kameraövervakning vid skolor och sjukhus, samt för ambulanser och räddningstjänstens fordon.

Jag får ibland frågan varför Liberalerna lägger så stor vikt åt frågor om brottsbekämpning. Svaret är enkelt. Rätten till liv, fysisk trygghet och egendom är de grundvalar som ett fritt samhälle vilar på. Alla andra friheter vilar på att vi inte är eller känner oss fysiskt hotade. I det liberala samhällskontraktet avstår vi en del av vår frihet till staten, i utbyte mot att den upprätthåller just lag och ordning.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel