Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Medborgardialogerna har dött – länge leve medborgardialoger

Samverkanstyret försökte under föregående mandatperiod att initiera medborgardialoger. Tanken var lovvärd och syftet var att förankra politiska processer inför beslut, så att förtroendevalda och medborgare skulle uppnå någon form av samförstånd.

Anmäl text- och faktafel

Tio medborgardialoger genomfördes och totalt närvarade fem (!) medborgare, resten var fritidspolitiker. Att kritisera samverkanstyret för det fiaskot är såklart lätt, men det vore att plocka billiga politiska poäng.

Alla åtgärder för att höja graden av demokrati är bra. När förslag inte utvecklar sig till vad som var tanken går det åtminstone att lära sig av det som gick dåligt samt vad som går att förbättra.

Jag vet inte vad den eventuella utvärderingen kom fram till, men jag tror att de fysiska mötenas högtid är förbi. Vår samtid blir nämligen alltmer individualiserad och konsumtionen av såväl nöje som samhällsinformation presenteras i dag digitalt med hjälp av algoritmer som anpassas till vårt egna beteendemönster. Att i det läget begära, att man vid ett givet klockslag ska ta sig till en lokal för att komma med en synpunkt man kanske inte alls är beredd att gå genom eld och vatten för, är inte i samklang med dagens väljare.

Min tolkning är att professor Göran Cars också menar det, som i en intervju i Norrtelje Tidning 8 augusti, angående flytten av Kiruna centrum, sade att: ”medborgardialoger drar mest till sig män i åldern 55+ som är negativa till allt och gör sig tolk för alla”. Professorn åkte istället runt på dagismöten, syjuntor och kulturföreningar för att få en mer representativ bild av vad människorna ansåg om stadsflytten.

Göran Cars insåg alltså vikten av att kalibrera metoderna för att få ett så stort underlag som möjligt. Det behöver vi göra i kommunen också. Vi måste sänka trösklarna till att kunna påverka - för att attrahera fler att använda sin röst! Men när vi inte kan åka runt i Sveriges 20:e största kommun och prata med var och en får vi istället använda internet som kanal.

Samverkanstyret med Ingrid Landin (MP) i spetsen tog initiativ till e-förslag, som är en mycket god möjlighet att på sina egna villkor skapa förändring. Alla i kommunen (även barn) kan gå in på kommunens hemsida och skriva förslag som sedan behöver ett visst antal röster för att kunna bli verklighet. Detta är mycket bra, men det görs i alldeles för liten utsträckning, vilket är ett underbetyg för antingen kommunens befolkning eller kommunens kommunikationsavdelning.

Till vardags jobbar jag som högstadielärare. I en skoluppgift lät jag eleverna skriva e-förslag i frågor de ansåg viktiga. En del av dessa förslag blev sedermera verkställda. Så just nu har mina elever påverkat kommunen mer än de flesta som läser denna debattartikel.

Som ett led i satsningen på “vardagsrumsdemokrati” har jag startat en Facebookgrupp som heter “Politik i Norrtälje kommun”, vars syfte är att skapa en plattform där medborgare och förtroendevalda kan påverka varandra i alla frågor som berör oss här i kommunen. Trösklarna till inflytande kan knappast bli lägre. De ledande politikerna och 300 medborgare finns redan där.

Norrtälje ska bli Sveriges mest demokratiska kommun, och det arbetet fortsätter. Att gå med gruppen är att kämpa för det du tror på – mitt framför ögonen på beslutsfattarna som likt alla andra lyssnar på kloka argument. Vem vet, annars kanske våra politiker bara träffar dessa äldre män i 55-årsåldern som hävdar att de företräder dig i sin dialog med våra förtroendevalda. Är du beredd att outsourca din röst på det viset?

Nicklas Salmin (L), ordförande val- och demokratinämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel