Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Med en stabil ekonomi som grund kan vi satsa mer på skolan

Annons

Antalet barn, ungdomar och äldre ökar snabbare än befolkningen i arbetsför ålder. Det leder till att kostnaderna för vår välfärd ökar mer än skatteintäkterna, eftersom allt färre ska ta hand om allt fler.

Det här påverkar alla kommuner, även Norrtälje kommun. För att klara utmaningarna måste vi minska våra kostnader genom effektiviseringar och omprioriteringar.

Vi behöver tänka annorlunda för att komma framåt. För att undvika höjning av skatten när gapet ökar mellan kostnader och intäkter och allt färre ska försörja allt fler, måste kommunen effektivisera verksamheten med i genomsnitt cirka 1,22 procent per år. Det är den bistra verkligheten. Den verkligheten måste även Vänsterpartiet förhålla sig till, eller har Vänsterpartiet tänkt höja kommunalskatten med 1,22 procent – varje år?

Detta sagt får skolan mer pengar i årets budget, inte mindre. Skolans resurser ökar i år med 40,9 miljoner kronor. I barn- och skolnämndens budget ingår inte statsbidrag, som numera uppgår till betydande belopp.

Bara statsbidraget för en likvärdig skola uppgår till cirka 14 miljoner kronor. Det bidraget måste vi betala tillbaka om vi skulle minska våra kostnader för undervisning och elevhälsa. Det kommer inte att hända, eftersom skolan får mer pengar (40,9 miljoner kronor), inte mindre. Jämfört med andra kommuner i Stockholms län är Norrtälje kommun bland de som har högst skolpeng, det vill säga den ersättning som skolorna får för varje elev som går i skolan.

För mig är det självklart att vi måste se skolan som en investering och inte som en kostnad. Därför har vi höjt skolpengen så mycket vi har kunnat, och jag hoppas vi kommer att kunna höja den ännu mer framöver. En grundförutsättning för att på sikt säkra resurserna till skolan är dock också att vi ger kommunen goda förutsättningar för en stabil och långsiktigt sund ekonomi.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons