Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt Rodeneleverna läsa kurser på nätet

Den fjärde september var det möte på Rodengymnasiet i utbildningsnämnden. Där avslogs sverigedemokraternas initiativ att införa möjligheten för kvalificerade elever att frivilligt, och i samråd med sin lärare, använda en del av skoltiden för att ta MOOC-kurser. Sverigedemokraterna var alltså det enda parti som röstade för detta.

Anmäl text- och faktafel

Kanske vet inte alla vad MOOC står för. Det betyder Massive Open Online Courses och innebär i praktiken internetbaserade kurser i väldigt varierande ämnen, exempelvis kvalificerade IT-kurser eller kinesisk arkeologi. Vi i Sverigedemokraterna tyckte alltså att detta på ett bra sätt skulle bidra till att realisera den kommunala målsättningen ”Global livsstil – lokalt liv”.

Vad skulle detta då kunna innebära? Låt oss ta två tänkta exempel:

• En elev har i högstadiet kommit i kontakt med ett företag som handlar med Kina och har fått veta det finns chans till jobb och resor – men då måste man kunna kinesiska – och Rodengymnasiet erbjuder inte kinesiska, världens mest talade språk. Men via MOOC hemsida kan man hitta professor Estella Chen och hennes företag MandarinX som erbjuder välrenommerade kurser i kinesiska (mandarin).

• En annan elev känner en dragning till IT-branschen och har redan på högstadiet kommit till att kunna ”slå läraren på fingrarna”. Då krävs utmaningar. På MOOC hemsida finns Harvarduniversitetets kurs ”Professional Certificate in Computer Science and Mobile Apps” som kan kännas som en lagom utmaning för att komma igång och kunna börja arbeta i branschen redan före 20 års ålder.

Varför gillas då inte detta av Norrtäljes utbildningsnämnd. Två huvudorsaker:

• Det är inte alldeles gratis eftersom utbildarna behöver ta lite betalt för tentamina och kursintyg. Sådan är världen utanför det svenska skolsystemet, men det finns inget som säger att det är skolan i Norrtälje som skall betala.

• MOOC-utbildarna är inte kvalitetskontrollerade enligt Norrtäljes skolförvaltnings normer. Detta skulle säkert vara ett svårt hinder i Grönköping, men synes närmast skrattretande när man talar om universitet som Harvard, ett universitet, som bland sina gamla elever har inte bara Bill Gates utan även flera amerikanska presidenter.

Hur illa är det då för den ambitiöse eleven att utbildningsnämnden, förutom Sverigedemokraterna, inte tycker man skall släppa in MOOC i gymnasiet? För den intresserade och ambitiöse eleven innebär det bara att han eller hon behöver hitta en egen mentor när det inte går att få hjälp av en lärare för att välja kurser. Sedan är det bara att konstatera att gymnasiet är frivilligt och att arbetsgivare ser mer till dokumenterad kompetens än till gymnasiebetyg.

Ingmar Ögren (SD), ledamot utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel