Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss hoppas att Trumps fall blir en vändpunkt

I dag är en glädjens dag. USA får en ny president och därmed en omstart i rollen som världens demokratiska stormakt. Den tidigare presidenten Donald Trumps tid kan sammanfattas som ett haveri och att han röstades bort är en stor lättnad.

Den nya ledarduon Joe Biden och Kamala Harris inger hopp och förväntan. Men det är inte en enkel uppgift som ligger framför dem.

För bara ett par veckor sedan attackerades Kapitolium, den amerikanska demokratins hjärta, av personer som försökte stoppa den demokratiska processen med våld.

En sån händelse sker inte i ett vakuum. Visst, alla har ett personligt ansvar för sina handlingar. Men åren av en allt grövre retorik som har pumpats ut från Donald Trump redan innan han blev vald till president har förgiftat det offentliga samtalet. På samma sätt som hetsen och lögnerna sedan han förlorade valet.

För allt detta måste Donald Trump ställas till svars. Men kanske framför allt måste alla medlöpare ställas till svars. Donald Trumps styre har avslöjat en feg och kappvändande majoritet i det republikanska partiet, där personer som borde vetat bättre slingrat sig kring halvsanningar, för att inte förlora Donald Trumps stöd, ett stöd som ansetts nödvändigt för att vinna primärval och bli partiets kandidat till senaten eller representanthuset. Under hela denna mandatperiod har jag undrat varför dessa politiker är så kortsiktiga. Även de som bara har sin egen position framför ögonen, varför har de inte tänkt bortom Donald Trumps tid som president?

Arnold Schwarzenegger gav häromdagen Donald Trump omdömet ”USA:s sämsta president”. Det är lätt att vara efterklok. Men att Donald Trumps presidentperiod skulle bli katastrofalt dålig var inte så svårt att se på förhand. Han har i stora delar gjort vad han lovade. Det har fått konsekvenser för hela världen. Han drev en politik som skadade USA:s ledande roll i den fria världen. Han vände demokratin ryggen, lämnade globala samarbeten för klimat och hälsa och reducerade USA:s engagemang för fred och säkerhet i Europa.

Attacken på Kapitolium kostade fem människors liv. Det hade kunnat sluta värre än så. Låt oss nu hoppas att Donald Trumps fall blir en vändpunkt som punkterar den högerpopulistiska våg som gått genom västvärlden.

Historien upprepar sig och vi borde ha lärt oss vikten av att hålla extremism långt bort från makten, oavsett om den kommer från höger, vänster, eller kan kopplas till någon religion.

Med den nya ledningen på plats ser jag fram emot att EU och USA tar chansen och krokar arm och tillsammans jobbar en mer hoppfull framtid. Det har vi allt att vinna på.

Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel