Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss göra Sverige till Europas tryggaste land

Förra veckan skedde ännu en gängskjutning. Två barn som var ute och lekte blev skottskadade. Det är en tragisk händelse som väcker förtvivlan, men inte förvåning. Det är nämligen inte första gången barn drabbas av den hänsynslösa gängkriminaliteten.

Från att vara ett land med få antal skjutningar har Sverige gått till att vara ett av de värsta i Europa. Utvecklingen går att vända, men då måste de värsta kriminella hållas borta från gator och torg under lång tid. De måste hållas borta från de områden där många barn idag tvingas växa upp med knappa resurser och med få positiva förebilder. För att vända utvecklingen behöver vi:

1. Fler poliser. Sverige har fortfarande en relativt liten polisstyrka i förhållande till sin befolkning. För att nå det europeiska snittet behövs 5000 nya poliser till 2024 och ytterligare minst 5000 poliser till 2029. Satsningar måste också ske på andra brottsbekämpande myndigheter såsom domstolar, åklagare, säkerhetspolisen, kriminalvården och tullen. Alla delar behövs för att få en fungerande rättskedja.

2. Hårdare straff. Brott som typiskt sett begås av organiserade ligor, till exempel vapensmuggling eller andra grova vapenbrott, måste ge hårdare straff. Vidare måste ungdomsrabatten för myndiga som begår grova brott avskaffas och fler brott måste leda till utvisning för den som inte är svensk medborgare.

3. Tidiga och tydliga insatser. Socialtjänsten måste få väsentligt större möjligheter att agera med kraft för att rädda unga på väg att fostras in i kriminalitet. Obligatoriska insatser måste komma på plats tidigare, för såväl barn och unga som deras föräldrar när socialtjänsten så beslutar. Kommuner ska aldrig behöva tveka om tvångsomhändertaganden av ekonomiska skäl. Därför ska staten ta över kostnaderna.

4. Orosanmälning vid våldsbrott. En förälder som begår allvarliga brott är ofta en fara för sina egna familjemedlemmar. Därför vill vi att polisen alltid gör orosanmälan till socialtjänsten när en vårdnadshavare anhålls för våldsbrott. Sekretessen måste också lättas så att polis och socialtjänst kan dela information i ungdomsärenden om det bedöms viktigt för den unge.

5. Tydliga reaktioner vid brott. Kriminalvården måste ta över ansvaret för unga som begår väldigt grova brott. Dessa insatser ska ske på särskilda avdelningar och enheter, skilda från Kriminalvårdens verksamheter för vuxna.

6. Längre sluten ungdomsvård. Den slutna ungdomsvården behöver reformeras. Den är en påföljd för unga i åldern 15–17 år som har begått svåra brott. Ofta handlar det om ungdomar med mycket svår problematik, men påföljden kan idag aldrig bli högre än fyra år. Det innebär att unga återfallsförbrytare som dödat någon kan släppas ut i 20-årsåldern, när konsekvenstänkandet inte är fullt utvecklat. För att vården ska vara effektiv bör ungdomsvården kunna pågå längre.

Utvecklingen går att vända. Låt oss göra Sverige till Europas tryggaste land och Norrtälje till Sveriges tryggaste kommun.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel