Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Låt oss få välja vilken församling vi vill tillhöra

Den 19 september är det kyrkoval!

Borgerligt alternativ Roslagen är en nomineringsgrupp i Svenska kyrkan med en tydlig kristen och allmänborgerlig värdegrund men utan koppling till ett politiskt parti.

Vår nomineringsgrupp kandiderar till och finns representerad på alla beslutande nivåer inom Svenska kyrkan såväl inom vårt stift som nationellt; från det lokala planet i kyrkofullmäktige och kyrkoråd i Roslagens Västra och Östra pastorat, via stiftsfullmäktige i Uppsala stift till Kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Som enda nomineringsgrupp inom Svenska kyrkan verkar vi nationellt för en friare församlingstillhörighet. Vi verkar för att du ska kunna välja själv vilken församling du vill tillhöra eller om du vill fördela din kyrkoavgift mellan två församlingar beroende på din livssituation.

Inom Roslagens västra och östra pastorat möter vi många människor som valt att engagera sig i de församlingar där de är fritidsboende under en mycket stor del av året. Vi har exempel på människor som är djupt engagerade i församlingslivet men där deras kyrkoavgift går till en församling där de inte har det engagemanget. De har valt att ha sina kristna förrättningar som dop, konfirmation och vigslar här, de har ofta familjens gravar här sedan tidigare och har helt enkelt valt att ha sitt kristna liv med gudstjänster här.

För oss framstår det som orimligt att rätten att själv välja församlingstillhörighet förmenas medlemmarna i Svenska kyrkan. Det speglar en gammaldags syn på medlemskapet i Svenska kyrkan med en fast koppling till den enskildes mantalsskrivning i en viss kommun.

Svenska kyrkan är faktiskt skild från staten sedan ett par decennier. Släpp nu medlemmarna fria och låt oss själva bestämma vår församlingstillhörighet!

Maj Åberg Palm, Norrtälje, ordförande Borgerligt alternativ Roslagen, ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Roslagens Östra pastorat

Bo Wetterström, Rimbo, ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Roslagens Västra pastorat

(Bo Wetterström är också ledamot i Norrtäljes kommunfullmäktige för Moderaterna)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel