Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Länsstyrelsen trakasserar bonde

I en tid då fler och fler människor i Sverige inser vikten av ett hållbart lantbruk, visar länsstyrelsen i Stockholms län upp ett sällan skådat mått av hyckleri.

Länsstyrelsen fick för sig att polisanmäla gården Molstaberg för brott mot djurskyddslagen. Varför då kan man fråga? Molstaberg är en stor producent av ekologiskt får- och lammkött. Djuren går på fritt bete och håller dessutom landskapet öppet, till gagn för en mängd andra arter bland djur och insekter. Allt detta är saker som länsstyrelsen normalt sett förordar.

Jo, gården har drabbats av en mängd angrepp av varg. Och då sätts all normal logik ur spel.

Länsstyrelsen i Stockholms län menade att gården inte gjort tillräckligt för att skydda sina tamdjur från rovdjursangrepp. Alla som är insatta i problematiken vet att det är näst intill omöjligt att stängsla varg ute.

Vidare innebär det ytterligare arbete och utgifter för den som vill skydda sina djur med ett vargstängsel. Dessutom är det så att det inte finns någon lagstiftning som kräver detta. Den lagstiftning som finns avser bondens skyldighet att hålla sina tamdjur inom ett visst område för att olägenhet inte skall uppstå för andra runt omkring.

Så man kan fråga sig varför länsstyrelsen i Stockholms län vill prova detta mot djurskyddslagstiftningen? Länsstyrelsen måste ha känt till att det inte finns något lagrum för detta. Att dessutom komma med detta i ett läge då alltfler vill ha prima och etiskt framtaget kött på sin tallrik, gör saken än mer märklig.

I fallet med Molstaberg hade det krävts mer än två mil stängsel, uppdelat på flera betesmarker, som ändå inte hade löst problemet.

Dessbättre kom beskedet den 4 december att åklagaren lägger ner förundersökningen mot Molstaberg. Men länsstyrelsen ger sig inte. I dagarna har den förelagt djurägarna att utreda hur de ska motverka rovdjursangrepp. Trots att åklagare just konstaterat att de inte är skyldiga att vidta andra åtgärder än vanlig skötsel och tillsyn.

Detta är inte längre myndighetsutövning, det är trakasserier från statens tjänstemän mot enskilda bönder.

Norrtälje kommun är en av Stockholms läns 26 kommuner som skulle ha drabbats om länsstyrelsen lyckats i sitt försök, och gården dömts för brott mot djurskyddslagstiftningen. Alla tamdjurshållare i länet skulle ha drabbats.

Landsbygdspartiet oberoende vänder sig starkt mot länsstyrelsens agerande i denna fråga. Senast tillgängliga statistik (Viltskadecenter) från 2013 ger vid handen att 341 får, 3 nöt, 2 getter och 15 hundar dödats av varg. Statistik för 2014 har av någon förunderlig anledning inte kungjorts ännu.

Landsbygdspartiet oberoende säger nej till frilevande varg. Och inte bara det, vi kräver även att ansvariga på länsstyrelsen skiljs från sina arbetsuppgifter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel