Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lämna EU – vi är inte längre herrar i vårt eget hus

Sedan Sverige blev medlem i EU, har unionen mer och mer utvecklats till en överstatlig organisation. Vår egen lagstiftning åsidosätts vid en konflikt mot EU-rätten.Exempelvis kan inte våra erkänt stränga djurskyddslagar för tamdjurshantering, hindra import av livsmedel, från medlemsländer med en helt annan syn på djurhållning.

Det är dessutom så illa att politiska partier försöker driva igenom sin hållning, på EU-nivå, i frågor där deras ståndpunkt inte fått gehör i riksdagen.

Ett exempel är de diskussioner kring ett vapendirektiv, med anledning av den senaste tidens hemska terrorattentat Bryssel och Paris. En del partier, både i Sverige och i andra EU-länder, har fått för sig att tillgången till lagliga vapen skall begränsas på en rad olika vis för att hindra terrorism. Det finns ingen som helst forskning på, om jakt- och sportskyttevapen används av terrorister. Det säger sig själv att en terrorist vill ha militära vapen, framför exempelvis ett hagelgevär eller en älgstudsare.

Det skulle innebära ett svårt slag för sportskyttar av olika slag och jägarkåren.

Vi pratar alltså om cirka 600 000 innehavare av lagliga vapen, som skulle drabbas om detta direktiv går igenom utan undantag för Sveriges del.

Den svenska miljöpartisten Bodil Valero är verksam i ett EU-utskott för rättsliga frågor. Hon går tvärs emot riksdagen för att få ännu hårdare vapenlagar i EU-länderna, än vad till och med EU-kommissionen föreslår. Vem har gett henne mandat att göra detta?

Det är anmärkningsvärt och skrämmande att på detta vis försöka gå bakom ryggen, dels på sin regeringspartner Socialdemokraterna, dels de 600 000 lagliga vapenägare vi har i Sverige, samt alla andra som tror på demokrati.

På riksdagens hemsida kan vi läsa följande stolta formulering: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.”

Visst låter det

fint? Problemet med formuleringen, är att den inte längre stämmer. Sveriges riksdag har snarare förvandlats till någon sorts remissinstans till EU-parlamentet.

Vi är inte längre herrar i vårt eget hus. Det vill Landsbygdspartiet oberoende ändra på, vi vill att Sverige lämnar EU och istället fördjupar samarbetet med våra nordiska grannländer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel