Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommundirektören borde skämmas

Vi som valt att bosätta oss i Solbacka Strand har behandlats illa av både politiker och tjänstemän alltsedan den dag vi flyttade hit.

Anmäl text- och faktafel

Solbacka Strand består av 270 hushåll och omfattar cirka 500 personer. Vi har under tre års tid vid upprepade möten framfört både kritik och förslag till lösningar.

Till exempel den 28 februari i år hade vi ett stormigt möte angående områdets vägar anordnat av samhällsbyggnadsdirektör Charlotte Köhler. Hon lovade att återkomma med tid för nytt möte då även en representant från Credentia skulle närvara.

I juni, när fyra månader förflutit utan att direktören behagat höra av sig, ilsknade vi till och tog kontakt med hennes chef, kommunens högste tjänsteman, kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg. Hon sade sig ta allvarligt på vår kritik av hennes organisation och vi fick därför träffa henne på ett möte 3 juli. Där fick vi tillfälle att framföra vår skarpa kritik gentemot Charlotte Köhler men också gentemot chefen för bygg- och miljökontoret samt tjänstemän inom gatu- och parkavdelningen.

Ulla-Marie Hellenbergs reaktion blev att hon uttryckte att hon tycker mycket illa om att hennes personal inte hör av sig med utlovade besked. Det är en hederssak att höra av sig. Och mycket riktigt, det tog mindre än 24 timmar efter mötet tills Charlotte Köhler telefonledes beklagade att hon inte hört av sig.

Äntligen verkade det som att vi träffat en person som visar handlingskraft. Bra så långt, Ulla-Marie Hellenberg.

Det beslutades också att ett uppföljningsmöte skulle hållas. Några dagar senare fick vi besked om datum, den 27 augusti. Inför det mötet ville vi förbereda Ulla-Marie Hellenberg genom att skicka ett digert dokument innehållande historiebeskrivning över de tre år som gått sedan problemen startade inklusive en lista på de fem krav som vi ställer för att bringa ordning i oredan. Det dokumentet fick hon två veckor innan mötet.

På mötet den 27 augusti deltog också Charlotte Köhler samt biträdande kommundirektör Hanna Hellquist. Ulla-Marie Hellenberg var mycket noga med att se till att alla de problemställningar och krav vi framförde antecknades. Vi gjorde också en ljudinspelning av mötet.

Kommundirektören var också noga med att påpeka att vi skulle få minnesanteckningar för påseende senast fredag samma vecka, alltså den 30 augusti. Svar på våra krav skulle vi få en vecka senare, detta fick vi information om både på mötet och i ett mejl dagen efter mötet: ”Minnesanteckningarna kommer inom kort, under dagen eller morgondagen som vi kom överens om. Det som kräver lite längre uppföljningar och svar återkommer vi med inom någon vecka enligt överenskommelse genom Charlotte Köhler.”

Nu har det gått fyra veckor (!) och vi har varken fått minnesanteckningar eller något endaste svar på våra krav. Reaktionen från kommundirektören blev istället en käftsmäll – den massiva förtätning vi krävt skulle upphöra fortsätter med ett nytt bygglov i samma anda plus att chefen för bygg- och miljökontoret som ställt till så mycket skada för oss nu blivit befordrad till direktör.

Det visar sig alltså att kommundirektör Ulla-Marie Hellenberg inte heller hon återkommer med besked enligt överenskommelse, hon verkar vara av samma skrot och korn som sina direkt underställda direktörer. Bakom hennes till synes principfasta uttalanden på mötet finns just – ingenting.

Vi som bor i Solbacka Strand är invånare och skattebetalare i Norrtälje men det verkar som om det som finns utanför den innersta stadskärnan betraktas som landsbygd som man kan behandla lite som man vill. Att vi utöver kommunalskatt kommer att få punga ut med belopp i miljonklassen verkar inte bekymra höga vederbörande.

Liksom övriga skattebetalare i kommunen tvingas vi finansiera dessa välbetalda direktörer – de borde skämmas hela vägen till banken.

Jan Trydal, boende i Solbacka Strand

Ann Törner, boende i Solbacka Strand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel