Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Klimatet kräver en mer växtbaserad livsmedelsproduktion

Amalia Mattsson, Edebo, för fram flera intressanta argument i sin debattartikel i Norrtelje Tidning. Hon pratar sig varm för mjölkens funktion för den biologiska mångfalden och framtidens livsmedelsproduktion.

Och visst stämmer det att alla nötkreatur inte är av ondo, men tyvärr har vi hamnat i en situation där de negativa effekterna av mjölk- och köttproduktionen tydligt överväger de positiva. Vi har i dag en skenande klimatkris som vi måste tackla med alla medel som står till buds. Våra utsläpp av växthusgaser måste ner omgående, och livsmedel står för omkring en tredjedel av svenskarnas konsumtionsutsläpp. Av dessa står kött och animaliebaserade mejeriprodukter för hela 75 procent.

Betande djur är viktiga för våra naturbetesmarker, men få av de kor som ingår i systemet för produktion av mejeriprodukter betar dessa marker. Att det är så beror snarare på dagens intensiva produktionssystem än på en minskad konsumtion av mejeriprodukter och kött. Faktum är att det går utmärkt att behålla betande djur i dessa marker samtidigt som köttkonsumtionen minskas med nära 90 procent och mjölkkonsumtionen med uppemot 50 procent. Det visar resultatet av det nordiska forskningssamarbetet Future Nordic Diets från 2017. Mjölk- och köttproduktion är alltså inte per automatik bra för den biologiska mångfalden. Istället handlar det om att etablera nya, klimatsmarta produktionsmetoder.

Vi är helt eniga om att smart odling och tillverkning av livsmedel är en förutsättning för att kunna möta klimatförändringar. Omställningen till en ny typ av livsmedelsproduktion med betydligt större andel grödor för humankonsumtion blir därför en nödvändighet.

Däremot tror vi självklart inte på monokulturer av havre. Vi kommer fortsatt att behöva en variation av grödor, och gärna en variation som är större än i dag. Vi vare sig tror eller vill att alla ska äta och dricka enbart havre. Poängen är att använda mer av det vi odlar till mat istället för foder – spannmål såväl som olje- och baljväxter.

Vi måste också utveckla nya hållbara odlingssystem där vi inkluderar vall och andra fleråriga grödor som kan ha andra användningsområden än foder, exempelvis som gröngödsling. När det gäller gödsling generellt behöver vi arbeta med många fler sätt att rena upp och återföra näringsämnen till jorden, och till exempel på allvar börja implementera återförande av näringsämnen från toalettavfall.

Hade animalieproduktionen varit helt problemfri och bara inneburit gröna betesängar och kretslopp av näringsämnen hade vi inte behövt ha den här diskussionen. Det är inte för nöjes skull som vi behöver förändra våra konsumtionsmönster i grunden. Det är för att vi behöver agera kraftfullt i en allvarlig situation där klimatförändringarna kommer innebära svåra förutsättningar för vår framtida existens, däribland vår livsmedelsförsörjning.

Vi behöver därför vidta ganska drastiska åtgärder på alla områden där växthusgasutsläpp utgör ett stort problem. Livsmedelsproduktionen, även den svenska, är ett sådant område.

Carina Tollmar, sustainability director, Oatly

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel