Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt – Jan Emanuel Johansson: ”Stefan Löfven är helt fel ute om förnedringsrånen”

Statsminister Stefan Löfven säger att den största enskilda anledningen till de vidriga förnedringsrån som skett mot ungdomar är skattesänkningar. Okej.

Låt oss säga att så är fallet. Skattesänkningar genererar misshandel. Särskilt rån med förnedringsinslag. Punkt. Basta. Så är det.

Men varför har då statsminister Stefan Löfven under denna mandatperiod initierat och ansvarat för flertalet radikala skattesänkningar? Det vill säga precis sådana skattesänkningar som Stefan Löfven tydligt förklarat genererar och står skuld till misshandel, rån och förnedringar av barn och unga? Vad säger logiken då?

Jag tror att direkta motsägelser mellan vad en statsminister säger och vad en statsminister gör skadar demokratin. Det blir för mig en obegriplig paradox när en statsminister säger att skattesänkningar skapar förnedringsrån, misshandel och lidande för att sedan sänka skatten.

Det finns absolut en korrelation mellan fattigdom och ett osäkert samhälle. Man kan förenklat säga att ju fattigare ett samhälle är, ju farligare och otryggare blir det. Men Sverige är inte ett fattigt land.

Vi jobbar aktivt på det, men vi är långt ifrån där än. Enligt internationella valutafonden så är Sverige världens 15:e rikaste land. Enligt välståndsligan, som mäter OECD-länderna på ett liknande sätt som internationella valutafonden, det vill säga köpkraftsjusterade BNP per capita, så låg vi 2018 på 11:e plats i världen.

Rankningens ide är att vara ett mått på levnadsstandard. Detta är ingen absolut vetenskap, utan skall ses mer som en indikation. Vad det dock ger vid handen är att Sverige knappt borde ha några barn- och ungdomsrån alls enligt den logik Stefan Löfven anför. Särskilt inte med bestialiska och förnedrande inslag.

Men istället visar det sig att under de senaste tre åren har rån mot barn ökat med 75 procent. Enligt Stefan Löfvens logik skulle det kunna bero på att socialdemokratiska regeringar har slopat gåvoskatten, förmögenhetsskatten och arvsskatten.

Den första januari avskaffade Stefan Löfvens egen regering den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt, den så kallade värnskatten. Det faller ju ganska väl in i tid på de senaste vidriga förnedringsrånen.

Men jag vill påstå att det inte har något med saken att göra. Det är inte Stefan Löfvens skattesänkningars fel. Inte heller Fredrik Reinfeldts skattesänkningars fel. Det finns helt enkelt ingen korrelation mellan de skattesänkningar som varit och rån, misshandel och förnedring.

Det som hänt är att vi skapat ett samhälle som sätter rättigheter före skyldigheter. Som sätter rättigheter före trygghet. Som tar mer hänsyn till kriminellas rättigheter än till hederliga medborgares rätt att få vistas ute.

Det som hänt är ett samhälle som slutat säga ifrån. Där konsekvensen av att under timmar misshandla, förnedra och råna en person är ungdomsvård.

Det innebär att gärningsmännen i bästa fall under en period hamnar på ett låst boende innan de slussas ut till ett öppet. Men troligen så hamnar de på ett öppet HVB-hem eller familjehem. Det är boenden som enligt lag inte får ge några konsekvenser. Inte ens kvarsittning. Inget som kan tolkas som straff får ges. Inte dra in pengar. Inte utegångsförbud. Personalen får inte ens genomsöka deras kläder eller rum.

I ett samhälle som inte har kännbara konsekvenser, om staten inte säger ifrån, om vi daltar med individer som begår vidriga gärningar så blir det såhär. Det är regeringens och statsministerns flathet inför våldet och kriminaliteten som gör att våra barn blir rånade, inte föregående eller aktuell regerings skattesänkningar.

Jan Emanuel Johansson, frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel