Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag får 7 393 kronor i pension efter skatt

Trots att jag uppskattar Reidar Carlssons ledare som seriösa och sakliga, så måste jag som pensionär opponera mig mot hans uppgifter angående beloppen i hans ledare "Skillnaderna i pension måste bli större än i dag".

Han uppger att en vanlig pensionär i dag får 13 500 till 14 000 kronor i månaden efter skatt och att en som inte har arbetat alls får, med garantipension och maximalt bostadstillägg, några hundralappar mindre.

Jag har själv inte varit en normal löntagare. Jag har varit egen företagare i 27 år av mitt verksamma arbetsliv och eftersom man då också är sin egen arbetsgivare och ekonomin ibland inte räckte till så betalades det in lite för litet i arbetsgivaravgifter. Jag är fullt medveten om detta och jag tog dessutom ut pensionen vid 62 års ålder.

Men eftersom Reidar Carlsson säger att det bara skiljer bara några hundralappar om man har arbetat hela sitt verksamma liv eller inte har arbetat alls, så vill jag tala om att jag får 7 393 kronor i månaden i pension efter skatt och eftersom jag har mer än 100 000 på banken så får jag varken försörjningsstöd eller bostadstillägg.

Dag Wiezell, Norrtäljebo i 80 år

NT kommenterar:

Självklart är skillnaden mellan hur mycket pensionärer får ut i reda pengar större om man räknar bort bostadstillägget. Siffrorna 13 500 till 14 000 kronor i månaden efter skatt är hämtade från en debattartikel som Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, för några dagar sedan skrev i Svenska Dagbladet.

Siffrorna gäller den totala pension som ”en genomsnittspensionär som har arbetat över 40 år på heltid har idag”. Då är även tjänstepensionen inräknad. Om man bara räknar den allmänna pensionen ligger genomsnittet år 2019, enligt samma debattartikel, på cirka 12 500-13 000 kronor i månaden före skatt.

Dessutom en pensionssystemet utformat så att äldre pensionärer får lägre pension än yngre på grund av den så kallade följsamhetsindexeringen, vilket säkerligen spelar roll när det gäller nivån på Dag Wiezells pension.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel