Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag började sälja sex när jag var 14 år

Jag heter Alice. Det var det torskarna kallade mig. Jag vill börja med att varna er. Den här texten kan vara jobbig att läsa då jag för det mesta inte uttrycker mig fint så att säga.

Det här ska inte vara en historia som får dig att gråta. Den ska göra er lika arga som jag är. När jag var 14 år började jag sälja sex. Jag var en av de få prostituerade som inte hade en hallick. Men kan nästan säga att jag gjorde ett val, men för mig var det den ända utvägen som inte hade inneburit att jag skulle ta livet av mig. När jag sålde sex för första gången kände jag mig livrädd, men också värdefull. Jag som hade känt mig värdelös i så många år var äntligen värd något. Det fanns någon som var villig att betala för att vara med mig.

Men snabbt gick det utför. Jag blev beroende. Inte bara av pengarna utan även beroende av att bli sexuellt misshandlad. Jag gick från att tro att jag var värdefull till att återigen bli värdelös. Samhället sa ju att det var okej. Torskarna sa att det var okej. Alla sa att det var okej. Tydligen var jag en sådan man fick spotta på. Jag hatade dessa män, men samtidigt behövde jag dom.

Efter att det här har pågått i 8 månader berättade jag för min BUP kontakt. Han berättar för mina föräldrar och det blev en polisanmälan direkt. Ärendet lades dock ner på grund av brist på bevis. Jag visste inte vad alla dessa torskar hette. Det jag visste var att jag var skärrad, men inte mycket mer.

Efter ett tag började man prata om att jag skulle behandlas för PTSD, men jag klarade inte av det. Jag orkade helt enkelt inte prata om det. Då började det planeras. Mina föräldrar kunde inte ta hand om mig. Det kunde ingen. Eller möjligen ett ställe. Ett HVB på andra sidan landet. Mina föräldrar var livrädda för att lämna mig till personal jag inte kände. Trots detta lät de mig flytta dit.

Det var jobbigt men det funkade. Jag överlevde mina trauman och jag lyckades prata om det med en psykolog. Jag bodde där i nästan ett år och nu är jag fri. Eller ja, fri och fri. Jag bor på att annat HVB som ett steg mellan behandlingshemmet jag bodde på tidigare och mitt riktiga hem.

Men nog om mig. Jag har ett viktigt meddelande till allmänheten. Var tionde man erkänner att han någon gång köpt sexuella tjänster. Det betyder att ca 3100 män i Norrtälje kommun har köpt sex. Dessa siffror är absurda men tyvärr ingen lögn. Dessa män kommer inte bry sig om att de skadar en annan människa så länge det inte finns ett tillräckligt hårt straff. Ingenting stoppar dom om dom inte vet att de kan riskera flera år i fängelse.

Vem som helst kan vara en torsk. Det kan vara din kompis, bror, pappa, eller rent utav din man. Vem som helst kan vara en hora. Det kan vara din kompis, din syster, din mamma kanske till och med din dotter.

Ni kan vara tysta och låtsas som att ingenting händer, men jag tänker inte vara tyst. Jag heter Alice, Jag är 16 år och torskarna äger inte mig längre.

Alice Hansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel