Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inte en vinter till utan tak över huvudet

Maj är här, och vintern verkar vara över för den här gången. Många av oss har längtat – men få har längtat så mycket som de som spenderat vintern utan tak över huvudet.

Det är svårt att föreställa sig hur det är att leva som hemlös under en lång, svensk vinter. Snötunga dagar och oändligt långa nätter. Månader i sträck av kompakt mörker och iskyla.

Det brukar som bekant sägas att ett samhälle ska bedömas utifrån hur det behandlar dess mest utsatta medlemmar. Om det är måttstocken, så har vi misslyckats kapitalt under den gångna vintern.

Enligt socialtjänsten bor det 23 hemlösa personer i Norrtälje kommun. Grindstugan, kommunens mötesplats för hemlösa, har haft dubbelt så många besökare än vad det planerades för. Dessutom är Grindstugan bara öppen dagtid. När mörkret faller stängs dörrarna, och kommunens hemlösa tvingas ut i natten för att söka skydd.

Så här kan vi inte ha det ytterligare en vinter. Vi socialdemokrater har föreslagit att öppna ett lågtröskelboende. Det är ett hem där det finns boendestödjare och där det inte krävs att man är helt fri från missbruk – men däremot att man är beredd att påbörja arbetet med att komma ur missbruket.

Ett sådant lågtröskelboende skulle kunna läggas i det gamla Nysättrahemmet, föreslog vi i vintras. Det är lokaler som har stått tomma länge och som ägs av kommunen. Nu ska Nysättrahemmet istället säljas, har det bestämts, och när våren nu är här så väntar vi fortfarande på svar på vårt förslag.

Från det moderatledda styret pratar man om att det planeras för ett härbärge till nästa vinter, men av det pratat har vi inte sett några resultat ännu. I kommunens investeringsplan för de kommande tre åren finns inte en krona avsatt för tak över huvudet för kommunens hemlösa.

Om ett halvår är vintern tillbaka. Det är ingen upplyftande tanke när sommaren står för dörren, men det är verkligheten. Ska det finnas tak över huvudet för alla kommunens invånare då så krävs det handling nu.

Hanna Stymne Bratt (S), 2:e vice ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel