Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Höj matmomsen till 25 procent

Det ryktas om att finansminister Magdalena Andersson står i startgroparna för att initiera en ny stor skattereform. Det är en utmärkt idé. Då ges möjlighet att korrigera ett av de mest korkade skattebeslut som tagits i Sveriges riksdag, nämligen sänkningen av matmomsen till tolv procent.

Anmäl text- och faktafel

Skattepolitiken har främst fyra uppgifter:

1. Att inbringa pengar för att finansiera statens uppgifter, såsom försvar, rättsväsende och välfärd.

2. Att åstadkomma en önskvärd inkomstfördelning.

3. Att balansera konjunktursvängningar.

4. Att motverka skadlig verksamhet och uppmuntra nyttig sådan.

Jag uppehåller mig i första hand vid punkt 4. För att motverka, eller starkt begränsa, konsumtion av tobak och alkohol är dessa produkter belagda med en hög extra beskattning. Koldioxidbeskattningen är ett annat exempel.

Allt som vi stoppar i munnen är däremot subventionerat i förhållande till andra produkter och tjänster genom att momsen för mat endast är tolv procent, det vill säga hälften av den allmänna momsen. Den enda slutsats som kan dras av detta är att statsmakten anser att det är nyttigt att äta mycket och att ätande därför bör uppmuntras. Att motionera anses inte lika angeläget, eftersom momsen på motionsprodukter är 25 procent.

Är det inte så, handen på hjärtat, att för mycket ätande i kombination med för lite fysisk aktivitet är ett av våra största hälsoproblem inom hela EU?

Om riksdagen önskar få till en tydligare hälsoprofil i skattesystemet bör matmomsen återställas till 25 procent, med undantag för obearbetade rotfrukter, grönsaker och frukt, där momsen bör tas bort helt. Det är verkligen stötande att momsen på ett par joggingskor är dubbelt så hög som momsen på en sockerpåse.

En höjning av matmomsen medför givetvis ett rejält kliv uppåt för matpriserna. Om höjningen ska vara ekonomiskt neutral för staten måste andra åtgärder vidtas inom skatte- och bidragsområdet för att kompensera dem som förlorar på momshöjningen. Exempel på områden där höjning av beloppen behöver ske är pensioner, barnbidrag, a-kassa, ekonomiskt bistånd, sjukförsäkring och inkomstbeskattning. Det finns säkerligen fler områden där justeringar behöver göras.

Med ovan beskrivna ändring av konsumtionsbeskattningen skulle en betydligt sundare folkhälsoprofil uppnås med ett tydligt signalvärde.

Ja, jag vet att detta inte är någon valvinnare. Därför är det extra viktigt med en skatteöversyn som är brett parlamentariskt förankrad.

Magdalena Andersson har chansen. Ta den!

Tommy Håkansson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel