Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör din röst hörd – upptäck kommunens E-förslag

Jag har länge haft ett politiskt intresse och velat påverka samhället att bli mer hållbart, mer jämlikt och mer humant, men valde i höstas att inte fortsätta som förtroendevald politiker.

Anmäl text- och faktafel

Ett sätt att ändå fortsätta mitt engagemang är att skriva debattartiklar. Dilemmat med det är att de så sällan leder till debatt. Förr i tiden fanns det i NT en möjlighet att kommentera debattartiklar, som i sin tur kunde leda till en verklig debatt. Numera känns debattartiklarna ofta som ”en ropandes röst ut i öknen”, som Lars Levi Laestadius uttryckte det en gång i tiden. Många insändare och artiklar i social media späder bara på ett destruktivt politikerförakt eller syftar bara till att värva röster.

Det är vitalt för vårt samhälle att värna om demokratin och att vi alla tar ett ansvar för den och att vi känner att vi faktiskt kan påverka. En möjlighet är att politiken blir mer synlig och tillgänglig tex genom att öppna upp nämnderna för allmänheten. Det är inte bra att den största ”nämnden ”Kommunalförbundet, KSON, som handlägger vår sjukvård och äldreomsorg är så otillgänglig att deras ärenden är sekretessbelagda. De borde ha en hemsida, där de viktiga ärendena presenteras och där de politiska partierna kan tycka till. Kanske skulle det också finnas möjligheter för alla att påverka genom någon variant av E-förslag.

Under förra mandatperioden var (MP) med om att driva fram att kommunen inrättade möjligheter för alla medborgare att lägga E-förslag. Jag ser det här som en enastående chans för demokratin att utvecklas. Lägger man ett förslag på någon förbättring ska det motiveras kortfattat och sedan kan alla rösta på det. Om 25 medborgare stöder förslaget måste kommunen behandla det. Än så länge är det få som har upptäckt denna möjlighet, men potentialen är mycket stor och upplägget kan bli bättre.

Själv har jag lagt några förslag de senaste månaderna till exempel att Singöborna ska få köpa sin skola till det överenskomna priset och att vi ska stödja eldsjälarna på landsbygden. Andra förslag jag lagt tidigare är att ge de äldre större makt över sin egen omsorg och att kommunen ska inrätta trygghetsboenden.

En viktig uppgift för NT kan vara att följa upp vad som händer med E-förslagen på samma sätt som man följt upp ”Kan du lova”.

Gör din röst hörd! Lägg egna E- förslag eller röst på de som finns. Det är enkelt att rösta. Googla bara på ”E -förslag Norrtälje

Bengt Annebäck, (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel