Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör det lättare för bussar att ta sig till Norrtälje

Stefan Timber skrev den 24 juni att han anser att man verkar ha en övertro på antalet besökare i Södra bergen och Norrtälje tätort. Bland annat ifrågasätter han en yta för turistbussar.

Resenärer och researrangörer både här i Norrtälje samt i övriga Sverige upplever dock Norrtälje tätort precis tvärtom: en undertro på besök. Att man inte är välkommen att resa till och från Norrtälje tätort med buss i beställningstrafik, just för att inga ytor inom tätorten idag är upplåtna för besökarnas bussar, ens som på- och avstigningszoner.

Vi har idag såvitt jag vet endast två kommunala allmänna parkeringsytor för privatägda bussar i beställningstrafik att parkera en kortare tid inom vår kommungräns: en vid Norrtälje badhus, samt en vid Sparbankshallen i Rimbo. Bägge är dessutom undermåligt skyltade. Om det nu finns fler, har kommunen inte lyckats informera om dessa för branschen.

Man behöver inte åka långt utanför kommunen för att hitta parkeringar där bussar för besökande finns, där de ofta finns prydligt uppradade i 45 graders vinkel, med separat in- och utfart. I lilla Ringarum med sina 600 invånare har man fem-sex parkeringsplatser för bussar bara vid matstället ute vid E22.

I Norrtälje tätort med sina 22 000 invånare finns en enda underdimensionerad ruta vid badhuset. På Norrteljeportens privatägda område får bussar parkeringsböter, och runtom kommunägda Campus, dvs gamla Lv3, finns inte en enda uppmärkt bussparkering inom stadsdelens parkeringszonförbud. Försöker man släppa på och av folk närmare hamnen står man i vägen och hotas med parkeringsböter. Därtill är den överbelastade busstationen förbjudet område för turistbussar, vilka ändå skulle blockera för SL-trafiken om de skulle hänvisas dit.

Som det ser ut idag kan besökande bortalag inte ens parkera en spelarbuss och en supporterbuss med all sin packning lagligt vid kommunens största sportanläggning, Sportcentrum på Flygfältet. Där finns inga platser reserverade för bussar, i form av tydligt uppmärkta bussrutor, och dessutom är in- och utfarten till bilparkeringen rejält snäv, samt att skyltar står i vägen för bussarnas överhäng. Allt i staden signalerar verkligen "Försvinn härifrån!" till alla reseföretag och resenärer i buss.

Idag finns det således inte en enda plats för bussar i beställningstrafik att låta äldre ofärdiga resenärer stiga på och av, och i lugn och ro lasta/lossa allt sitt bagage, i eller ens i närheten av Norrtälje centrum. Rutan för beställningsbussar mellan busstationen och biblioteket togs ju bort utan förklaring av kommunen för några år sedan, så numera är inte ens resor från stadens centrum med eget bagage välkommet för våra egna resebyråer.

Jag försvarar inte blint planerna på specifikt Södra bergen här, utan försöker mera uppmärksamma helhetsbilden av den idag totala avsaknaden av intresse för besökare som försöker resa till och från Norrtälje med bussar i beställningstrafik. Vilket även drabbar våra egna kommuninvånare och resebyråer.

Erik Spejare, Busschaufför, Rimbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel